Jogerős kártérítés 2006 ősze miatt - 8 év után

A 2006 őszi rendőrterror idején meghurcolt egyetemi tanárember ügyében a Fővárosi Ítélőtábla 2014. december 12-én hozott jogerős ítéletével részben megváltoztatta a Fővárosi Törvényszék idei áprilisi elsőfokú ítéletét és - jogsértés megállapítása, illetve elégtételre kötelezés mellett - kétmillió forint nem vagyoni kártérítésre és annak  a károkozás napjától (2006. október 26.) járó kamatának megfizetésére kötelezte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságot és a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, a szerveket terhelő perköltség csökkentése mellett.

2006. október 26-án a vidéki értelmiségi észlelte, hogy a Gergényi által jogellenesen "műveleti területté " nyilvánított Kossuth tér környékén posztoló rendőröknek, hogy - véres őszi napokhoz hasonlóan - nincs rajtuk azonosító jelvény, mire a rend éber őrei lerohanták, földre teperték, megbilincselték, kezét maradandó sérülést okozva megtekergették, majd öt órai időtartamra előállították. Rendzavarás miatt szabálysértési eljárást indítottak, amelyben azonban felmentették a dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője által képviselt sértettet. A kormányváltás után a peren kívüli megegyezéstől elzárkózott a rendőrség, mondván az ügy nem tartozik a 2006 őszi jóvátételt elrendelő határozat körébe.

A per során a rendőri szervek körömszakadtukig védték a nyilvánvalóan jogellenes "intézkedést" és azzal mentegették Gergényi és társai rendőrterrorjának végrehajtóit, hogy a károsult civil a "műveleti területen" nem tett eleget a rendzavarás megszüntetésére vonatkozó felszólításnak, és számolni kellett azzal, hogy ha ilyen helyre téved, akkor így jár.

Ezzel jogerősen pont került egy, már több mint 8 éve, még a Gyurcsány érában elkövetett rendőri jogsértés miatti kártérítési ügy végére. Még mindig vannak azonban rendezetlen - 2002-2010 közötti jogsértések időszakából származó - igények.
A több száz rendezetlen kártérítési igény egy része 2006 október 23-i eredetű (Kossuth téri és Nádor utcai jogellenes oszlatások áldozatai), más részük pedig a Bajtársiasság napi, 2009. július 4-én jogellenesen meghurcolt gárdistáké, hazafiaké.
Utóbbiak közül közel százan pert indítottak, amelyben az első tárgyalásra nemrég került sor, folytatás jövő márciusban.

Dukán Dániel 2006 szeptemberi jogsértett pótmagánvádlóként még mindig küzd az őt bántalmazó rendőrök felelősségre vonásáért, kárügyét szintén perre kellett vinni, illetve az Emberi Jogok Európai Bíróságára.

Értük is folyik a nemzeti jogvédő küzdelem, amely előbb-utóbb sikerre vezet szakmai meggyőződésem szerint.
Még mindig nem késő tisztességes egyezséget ajánlani a jogsértetteknek. Ezt kívánná a jog és a tisztesség!

Ennek hiányában végig visszük az eljárásokat.

Budapest, 2014. december 17.

Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd
a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (www.njsz,hu) ügyvezetője
www.gaudinagytamas.hu