Ismét napirenden a magyarkérdés az Európa Tanácsban. Január 23-27 között kerül sor az ET téli közgyűlésére, amin részt vesz Gaudi-Nagy Tamás

Alább olvasható Gaudi-Nagy Tamás közleménye:

Kedves hazafiak! Kérlek tekintsétek meg az ET közgyűlésén egy évvel ezelőtt feltett kérdésemet Traian Băsescunak, aki azt próbálja elhitetni, hogy az erdélyi magyaroknak több joguk van, mint a Magyarországon élő román nemzetiségűeknek.

Világosan látszik, ahogy a magyar területeket megszálló államok milyen gátlástalanul hazudnak a magyarsággal kapcsolatban és mindent megtesznek, hogy meggátolják az elszakított területeken élő testvéreink önrendelkezését. Példa erre Kosztyantin Hriscsenko ukrán külügyminiszter hazug válasza tavaly októberi kérdésemre.

Az ET parlamenti közgyűlése ma kezdődött meg Strasbourgban, mely alkalmával több napirendi pontnál fel fogom vetni a székely önrendelkezés ügyét is. Terítékre kerül Szerbia és Ukrajna emberi jogok garantálása érdekében tett kötelezettségek vállalásának kérdése is. Nem fogom szó nélkül hagyni azt, hogy Szerbia úgy tegyen az EU felé, mintha a magyarság minden problémáját megoldotta volna. Az, hogy Szerbia "nagy kegyesen" nem zárja ki a magyarság kártérítését, szükséges de nem elégséges feltétele, hogy Magyarország támogassa az Európai Uniós csatlakozásukat. Területi autonómiára, önálló, állami fenntartású magyar egyetemre és az 1944-es délvidéki magyarírtás ügyében igazságtételre van szükség.

Kérdezni fogom a finn államelnök asszonyt a Finnországban élő svédek példaértékű jogaival kapcsolatban, és napirenden lesz az erőszakos lakossági kitelepítésének emberi jogi jogsértő jellegét bemutató jelentés is.

Kérdést fogok intézni a posztjáról leköszönő emberjogi biztoshoz a székely önrendelkezéssel kapcsolatban.

Szeretném tovább folytatni azt a nemzetpolitikai munkát, mely a tavalyi közgyűlésen ahhoz vezetett, hogy a Kalmár Ferenc András képviselőtársammal közösen kezdeményezett módosító javaslatunk alapján sikerült elérni, hogy az ET kötelezően írja elő a tagállamok számára a területein élő nemzeti kisebbségek területi autonómiához való törvényes jogukat.