Hétfőn dönt a Legfelsőbb Bíróság: valóban jogellenes volt a 2009. július 4-i Erzsébet téri gárdistatüntetés feloszlatása?

A Legfelsőbb Bíróságon november 21-én (hétfőn) 11.30 órai kezdettel esz az a tárgyalás, ahol a bíróság arról dönt Kiss Róbert volt gárdafőkapitány keresete alapján, hogy 2009. július 4-én az Erzsébet téren a rendőrség által végrehajtott, 216 hazafi (többségében gárdista) előállításával és brutális módon végrehajtott oszlatás jogszerű volt-e vagy sem. A Főváros Bíróság 2010 őszén jogerős ítéletében az ombudsmanhoz hasonlóan kimondta, hogy a rendőrségnek nem volt jogalapja a a Gárdát két nappal korábban betiltó ítélet ellen tiltakozó, békésen földön ülve demonstrálók oszlatására illetve előállítására (Kapcsolódó anyagok itt és itt)

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat a példátlan jogtiprásról közleményt adott ki. A rendőrség a jogerős döntésbe nem tudott belenyugodni, és rendkívüli jogorvoslattal élt. A gárdisták érdekeit a perben Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, országgyűlési képviselő képviseli. A hétfői tárgyalás nagy jelentőséggel bír, hiszen nagyban meghatározza, hogy a térről elhurcolt gárdisták és hazafiak (köztük Vona Gábor és Kiss Róbert volt gárdafőkapitány) kaphatnak-e kártérítést a törvénytelen rendőri akció miatt. Több tucat szabálysértési eljárás indult a meghurcolt gárdistákkal szemben, amelyek többségéből azonban a gárdisták győztesen kerültek ki. Az esemény a Bajtársiasság Napja néven vonult be a történelembe, mivel a gárdisták - bár megtehették volna - nem verték szét a rendőri erőket, csupán passzívan szegültek szembe a karhatalmisták agressziójának. (Képek itt, videófelvételek pedig itt találhatóak.)

A nemrég elhunyt székesfehérvári megyei gárdakapitányt, ✝Hermann Istvánt itt fújták le közvetlen közelről a pribékek rendkívül erős koncentrációjú könnygázzal, miközben testével védte a rendőrök által kezelésbe venni kívánt Jobbik elnököt. Alább látható az esemény előtti másodpercekben készült megrázó fénykép:

A lánglelkű hazafi egészségi állapota ezt követően romlott meg látványosan és sajnos az orvosok nem tudták megmenteni életét. Ezen a felvételen Kiss Róberttel együtt látható a téren még a kegyetlen rendőri erőszak előtt:

Az igazságtételt ebben az ügyben is ki kell kényszeríteni: a brutális oszlatás felelőseinek börtönben a helye, a meghurcoltaknak pedig mentesítés és kártérítés jár. Az eset kiemelten szerepel a 2002-2010 között, állam részéről elkövetett szabadságjogi jogsértéseket vizsgáló, Gaudi-Nagy Tamás által készített és az Országgyűlés Emberi Jogi Bizottsága által 2010. december 8-án elfogadott részjelentésben (2.14 pont).

A nyilvános tárgyaláson minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Gaudi-Nagy Tamás
ügyvéd,
országgyűlési képviselő,
Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője