Tovább húzzák az időt a Bajtársiasság napi kártalanítások ügyében

Az idei év júliusában mérföldkőnek minősülő elsőfokú ítélet született tíz gárdista jóvátételi ügyében. A rendőrséget kártérítésre és bocsánatkérésre kötelezte a bíróság, amiért 2009. július 4-én az Erzsébet téri oszlatás során megsértették tíz gárdista személyes szabadságát, illetve gyülekezési jogát. Korábban már a Bajtársiasság napjaként elhíresült rendezvénnyel kapcsolatban kimondta a bíróság, hogy az oszlatás jogellenes volt.

Mint emlékezetes, a súlyosan jogsértő események során a rendőrség vadállati brutalitással rontott a békésen a füvön üldögélő emberekre, 216 embert állított elő, 17-en kerültek kórházba. A jogszerűtlen intézkedés kapcsán a fülkeforradalmi kormányra történelmi kötelességként nehezedett, hogy a jogsértések elszenvedőit tisztességes módon, lehetőség szerint mielőbb kártalanítsa.

Még a Gyurcsány-kormány regnálása alatt is született hasonló rendőri jogsértéssel kapcsolatban megállapodás. A budai Gesztenyés-kertben a Lelkiismeret’88 Csoport által tartott tüntetés rendőri feloszlatása során foganatosított jogellenes rendőri intézkedések kapcsán a Nemzeti Jogvédő Szolgálat három ügyvédje (dr. Balsai Szabolcs együttműködő partner, dr. Gaudi-Nagy Tamás kuratóriumi ügyvezető és dr. Zétényi Zsolt kuratóriumi elnök) által képviselt 32 meghurcolt tüntető és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) között született megállapodás értelmében a rendőrség pereskedés nélkül kártérítést fizetett az áldozatoknak.

A fülkeforradalmi változások azonban jelen állás szerint nem mozdították előre a posztkommunista Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok regnálása alatt elszenvedett politikai üldöztetések kártalanításának ügyét. A Belügyminisztérium közelmúltbeli tájékoztatása szerint a 2009. július 4-i Erzsébet téri és a 2006. október 23-i Nádor utcai tüntetések feloszlatása ügyében a BRFK egyelőre nem kíván egyezséget kötni, arra hivatkozva, hogy ezekben az ügyekben még nem születtek meg a jogerős bírósági ítéletek. A minisztérium álszent módon azt nyilatkozza, hogy a jogerős bírósági ítéletek alapján kíván eljárni, ezáltal ismét újabb hónapokra kitolva az egyébként is évek óta húzódó kártalanítást.

(Kuruc.info)