Tíz éve, 2004. december 5-én zajlott a történelmi állampolgársági népszavazás

Kommentár és csorbítás nélkül sokak emlékezetének felfrissítése érdekében teszem közzé a kereken 10 éve, 2004. december 5-én a magyar állampolgárság elszakított sorban élő magyar testvéreink részére történő visszaadását  célzó népszavazásról szóló értékelésemet .

A Magyarok Világszövetsége által kezdeményezett népszavazást akkor hatalom nyílt ellenzése, az akkori ellenzék félszívvel történő hozzáállása mellett küzdöttem végig sokakkal együtt, az MVSZ jogi szakértőjeként, a népszavazási kérdés részbeni megfogalmazójaként és az MVSZ delegáltjaként az Országos Választási Bizottságban. A gyurcsányi nemzetellenes hatalom teljes ellenzése, manipulációi és csalásai mellett megvívott népszavazás (nem átallottak székelyföldi nyomdában nyomtatni a nem melletti szórólapokat és gátlástalanul riogatni a "románok" hazánkba özönlésével) döntő mértékben járult hozzá ahhoz, hogy mára már közel 600 ezer magyar honfitársunk szerezhette vissza ünnepélyes keretek között magyar állampolgárságát. Elismerés ezért mindazoknak, akik az ügyet támogatták és természetesen a Magyarok Világszövetségének.

Az értékelés néhány fontos mondatát külön ajánlom mindenki figyelmébe:

"A magyar állampolgárságról szóló 2004. december 5-i népszavazáson részt vett választópolgárok többsége IGEN szavazatával támogatta az ügyet."

"A népszavazási kezdeményezés már azzal is eredményt ért el, hogy a magyar politikai porond és közgondolkodás egyik központi helyére emelte a határon túli magyarság ügyét, s ez esélyt ad arra, hogy a döntéshozók az elszakított sorban élő, mostohán kezelt magyarokkal szembeni több évtizedes adósságukat érdemi és hatékony intézkedésekkel – köztük az áttelepedés nélküli magyar állampolgárság biztosításával – törlesszék."

Ez be is következett 2010-ben: büszke vagyok arra, hogy a Jobbik "Radikális változás" programja (az állampolgársági visszaszerzési részt is én véglegesítettem benne) által is szorgalmazott 2010. évi XLIV. számú törvény vitájában országgyűlési képviselőként részt vehettem és végül megszavazhattam azt a jogszabályt, ami beteljesítette a népszavazási akaratot.

De ne felejtsük el: ez nem elég. A Kárpát-medencében élő magyarok állampolgárságát és életét drámaian érintő gyalázatos trianoni diktátum és annak párizsi továbbélése nem fogadható el, a felülvizsgálat elkerülhetetlen, az önrendelkezési jog minden magyart megillet. Ezért kell küzdenünk! Minden magyarnak, kormányon és ellenzékben, civilként határon innen és túl.

Ennek szellemében munkálkodtam az Országgyűlésben és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében az elmúlt négy évben, és ennek érdekében dolgozom az Európai Parlament elkötelezett és bátor magyar képviselője, dr. Morvai Krisztina tanácsadójaként és nemzeti jogvédőként.

Van két eredmény, amire az elmúlt 4 évből különösen büszke vagyok. Az Országgyűlésben 2011-ben elértem, hogy 2012-től felállt és azóta is működik évi 50 milliós költségvetésből Kárpát-medencei magyarok állami jogvédelmét ellátó szervezet (Kisebbségi Jogvédő Intézet, ww.kji.hu). Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében pedig 2011-ben Kalmár Ferenc képviselőtársammal együtt egy olyan határozatot harcoltunk ki (1832/2011), amely a hagyományos nemzeti közösségek számára a területi autonómiát biztosítja. Ez a két eszköz óriási lehetőségeket rejt magában, csak ki kell használni.

Az évforduló kapcsán két magyar állampolgárságot érintő felszólalásomat idézem fel, akinek van kedve kérem nézze meg:

1. 2012. április 26-án az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében a nemzeti közösségek jogaiért és a magyar állampolgárság miatt üldözött felvidéki magyaroktól szólaltam fel.
2. 2010. május 25-én az Országgyűlésben az állampolgárság kiterjesztéséről szóló törvény általános vitájában szólaltam fel, külön köszöntve az azóta elhunyt Rácz Sándort. (jegyzőkönvyi részlet: "És ezúton szeretném még külön köszönteni Rácz Sándort, a Magyarok Világszövetségének tiszteletbeli elnökét, aki ott fenn ül a karzaton, az '56-os Munkástanácsok elnöke, vezetője, '56-os szabadságharcos. (Taps. - Rácz Sándor felállva köszöni meg a tapsot.)"

Honfitársi köszöntéssel:
Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője