A székely Nemzeti Tanács Gábor Áron díjjal tüntette ki a magyar Országgyűlés Európa Tanácsi Delegációját, többek közt Gaudi-Nagy Tamást és Kalmár Ferencet is.

Szombat este, a Marosvásárhelyi Kulturális Palotában megrendezésre került ünnepségen, Kalmár Ferenc kijelentette, hogy Romániában a székely autonómia 10-20 év múlva valósulhat meg.  A kijelentést azzal indokolta, hogy a romániai elitet mindig is nyitottság jellemezte a Nyugat-Európából származó “új ötletekkel” kapcsolatban, és ez így lesz az autonómia kérdéskörének esetében is.

‘A román politikai elit, vagy talán annak csupán egy része, mindig is gyanakvással tekintett ezekre a dolgokra, azonban ha figyelmünket a román történelemre fordítjuk, kiderül, hogy a romániai politikai elit örökké nyitottsággal viszonyult az ilyen új keletű ötletekhez, melyek ennek következtében az egész országot előbbre vitték. Én úgy gondolom, hogy jelenleg Európában csak együttműködéssel győzhetjük le azokat az európai szintű gondokat, amelyek fennállnak, vagy a jövőben fognak megjelenni. A demográfiai problémák hihetetlenül nagyok, erőteljesek, és a kivándorlás is ugyancsak jelentős gondokat okoz. Ezeket a problémákat mind le tudjuk győzni, de csakis partnerséggel, együttműködéssel, és úgy gondolom, hogy a román politikai elit nyitott lesz a nyugat-európai áramlatokkal kapcsolatban, amelyekhez az autonómia kérdésköre is tartozik, ’- nyilatkozta Kalmár.

Arra a kérdésre, hogy az autonómia ötlete  mikor válhatna valósággá, Kalmár azt a választ adta, hogy becslése szerint ez 10-20 év múlva történne meg.
‘Nem vagyok jós, de az a véleményem, hogy ez 10 és 20 év között valósulhatna meg'- tette hozzá.


A delegáció egy másik tagja, Gaudi-Nagy Tamás, úgy fogalmazott, hogy az elismerés a székelység autonómiájának az Európa Tanács előtt történő képviselete és népszerűvé tételének is köszönhető, hiszen 2011-ben ezért az ügyért több erőfeszítés történt, mint az elmúlt 20 évben összesen. Rámutatott, azt várja a román államtól, hogy az hajtsa végre a 1832/2011-es határozatot, melyet módosító javaslat formájában ketten Kalmárral  nyújtottak be, és mely rendeletet az Európa Tanács Közgyűlése “lehengerlő többséggel” elfogadott.

'Kalmár Ferenc képviselőtársammal tavaly októberben együtt benyújtott módosító javaslatunk, melyet az Európa Tanács Közgyűlése elfogadott, előírja az Európai Unió tagállamai számára, -beleértve Romániát is- hogy a határain belül élő kisebbségeknek melyek ezt kérik, területi autonómiát kell, hogy biztosítson. Gondolok itt a magyar és ezen belül a székely közösségekre (…) A területi autonómia egy megoldást nyújt az összes etnikai kérdésre, nagy gazdasági fejlődés lehetőségével is kecsegtet. Elvárjuk a román államtól, hogy végrehajtsa ezt az Európa Tanács Közgyűlése által hozott határozatot. A  területi autonómiát a székelyeknek– melyet a Székely Nemzeti Tanács készített elő- egy törvényben kell biztosítani, elérve így a székelység felvirágoztatását' , mondta Gaudi-Nagy

Rámutatott még, hogy ellenkező esetben 'Románia egy nemkívánatos, szalonképtelen tagjává fog válni az európai szalonnak', tehát 'egy megbízhatatlan országként lesz számon tartva'.

'Ahogyan Finnország autonómiát biztosított a svédeknek, Spanyolország a katalánoknak, és Olaszország a dél-tiroliaknak, úgy Románia is köteles biztosítani a területi autonómiát   a székelyeknek. Ez egy kötelező határozat, amit be kell tartani', tette még hozzá

Mediafax.ro