Nyomásgyakorló tüntetés a földtörvény ellen

HírTV

Az mno. hu itt olvasható szöveges és a Hír Tv képes tudósítása nagyjából tárgyszerű, kivéve azt, hogy a rendezvény úgymond Pásztor leköpésével elveszítette békés jellegét, mivel egy ilyen egyedi - egyébként indulati alapon érthető - akció ellenére, az egész napos, amúgy határozott hangú, de békés tüntetés gyülekezési jogi értelemben békés maradt. A két médium szinte egyetlenként a tüntetésünk érdeméről, az elfogadott petícióról is tudósítást adott, idézve Krisztinától és tőlem, ezért javaslom ezek megtekintését és terjesztését a fenti megjegyzéssel együtt. (Gaudi-Nagy Tamás megj,)

Megtámadták a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét a Parlament előtti tüntetésen. A demonstrációt a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás szervezte a földtörvény módosításáért. A rendezvényen 15 napot adtak az Országgyűlésnek arra, hogy helyezze hatályon kívül a jogszabályt.

A tüntetők nem sokkal 9 óra után jelentek meg a Kossuth tér közelében. A járdán kezdték gyártani a transzparenseket. A demonstrálókat a készenléti rendőrök sorfala választotta el a Parlamentbe érkező képviselőktől. A demonstráció főszervezője a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás ezután érkezett meg. A tüntetőket addig nem engedték a Kossuth térre, amíg minden képviselő biztonsággal be nem jutott az épületbe. A Jobbik volt országgyűlési képviselője ötpontos petíciót olvasott fel, ebben ultimátumot adott az újonnan alakult Országgyűlésnek. Azt kéri, hogy a parlament 15 napon belül helyezze hatályon kívül a május 1-jén hatályba lépett földtörvényt, és módosítsa Magyarország alaptörvényét, különben sztrájkot és blokádot szervez. „A tavaly elfogadott, 2013. évi 122-es törvényt a mező és erőgazdasági földek forgalmáról, ezt a gyalázatos, hazaáruló törvényt helyezzék hatályon kívül, és állítsák meg a külföldiek tulajdonszerzését, ami most, ezekben a percekben is zajlik. Szent anyaföldünket most is elrabolják a külföldi földrablók” – mondta Gaudi-Nagy Tamás.

A tüntetésen részt vett Morvai Krisztina, a Jobbik EP-listavezetője is. A képviselő bár ismét Brüsszelbe készül, illegitimnek tartja Magyarország uniós csatlakozását. Szerinte a magyar termőföldet ki kellene venni a szerződésben felsorolt tőkejavak közül, amik szabadon cserélhetnek gazdát magyar és külföldi állampolgárok között. „Haladéktalanul kezdjen az Európai Bizottság hazánk EU-csatlakozási szerződésének nemzeti érdekű felülvizsgálatára irányuló tárgyalásokat Magyarország kormányával. Különösen a csatlakozási szerződés által megsértett alapelvek érvényre juttatása, ezen belül a magyar termőföld tőkejavak szabad áramlása köréből kivétele érdekében.”

A tüntetés akkor vesztette el békés jellegét, amikor a demonstrálók megrohamozták és körbekerítették a Parlamentből távozó Vajdasági Magyarok Szövetsége elnökét. Pásztor Istvánt hazaárulónak nevezte Gaudi-Nagy Tamás, a tüntetők pedig elkezdték lökdösni. A támadást a Miniszterelnökség, a Fidesz-frakció és az MSZP is elítélte. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes közleményében a nemzet egysége elleni támadásnak nevezte a történteket.

A Jobbik is elítéli Pásztor István megtámadását. A radikális párt közleményében felhívja a figyelmet arra is, hogy Gaudi-Nagy Tamás már nem tagja és nem is képviselője a pártnak, ezért semmilyen közösséget és felelősséget nem vállalnak a történtekért. A párt szégyenletesnek tartja az esetet, azt írják: ezt telefonon Pásztor Istvánnal is közölték.