Nem jogerős justizmord: büntetlenül hazudhat Budaházyról a balliberális HVG

Tegnap a Fővárosi Törvényszék Bérces Renáta bíró vezette tanácsa elsőfokú ítéletével elutasította Budaházy György keresetét, amelyben a még mindig részleges lakhelyelhagyási tilalom alatt álló és Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd által képviselt hazafi a hvg.hu portálon még 2010-ben közölt, "Budaházy a Jobbik időzített bombája" címmel megjelent róla vaskos hazugságokat tartalmazó cikk miatt nyújtott be egymillió forint nem vagyoni kártérítést követelve.

A valójában Jobbikot támadó és ennek érdekében Budaházyt lejárató cikk szerzője Pelle János a hazafinak  tulajdonította a 2006 szeptember 18-i MTV székházostrom kirobbantását, illetve azt állította, hogy ő minden jogszabályra "köp". Utóbbi kitétel  a cikk szerint 2007. október 22-én hangzott el a Szabadság téren, ahol egy Gyurcsány ellenes tüntetésen Budaházy az állam elleni bűncselekmény miatti lakhelyelhagyási tilalom ellenére vett részt. Ezzel szemben a hazafi csupán a koncepciós eljárás kapcsán jogellenes fenntartott kényszerintézkedéssel szembeni engedetlenségét fejezte ki. Az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása előkészületének bűntette miatt indult közel öt évig tartó eljárás végén a Kúria felmentette Budaházyt.

A képen Budaházy György, Morvai Krisztina és Gaudi-Nagy Tamás, akik az ítélethirdetésről készült videó végén 1-1 percben értékelik a döntést.

 A világhálón mai napig is elérhető írás a Magyar Nyilai ügy kapcsán még 2009 nyarán előzetesbe vágott Budaházy és 15 társa ellen terrorcselekmény miatt indult - jelenleg is tartó - büntetőeljárás és annak megítélése kapcsán törésvonalakat vélt felfedezni a Jobbikon belül  konkrétan is kiemelve, hogy míg Morvai Krisztina és Gaudi-Nagy Tamás a hazafi elleni eljárást koncepciósnak tartják és kiállnak mellette,  addig a párt vezetése nem vállalta fel az ügyet, amely még - a szerző szerint - igen kellemetlenné válhat a párt számára.

Bérces Renáta bíró az elutasítás indokolása körében a hgv.hu kiadója által képviselt védekezést elfogadva kifejtette: Budaházyról közölt állítások lényegüket tekintve valósak és nem is sértők. Tette ezt annak ellenére, hogy a cikk állításainak valóságát a hvg.hu nem tudta bizonyítani, sőt okiratokkal és videófelvételekkel bizonyításra került hazugságok, amelyek sértőek is, mivel olyan torz képet sugallnak a hazafiról, mintha ő felelőtlenül hajtana bele embereket akciókba és jogszabályokat be nem tartó anarchista lenne. A hatalom nemzet szabadságát fenyegető működése elleni fellépés az ellenállási jog talaján nem állítható be szédelgő anarchizmusként.

A vonatkozó polgári jogi szabályokkal ellentétes és egyértelmű bírói elfogultságról árulkodó elsőfokú ítélet ellen fellebbezést nyújt be Budaházy György a keresetben foglaltak teljes körű teljesítését kérve- közölte Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője, aki azt is hozzátette: nem az első ilyen kétséges ítéletet hozta Bérces Renáta, akinek már politikailag kényes ügyekben hozott több abszurd ítéletét változtatta meg a Fővárosi Ítélőtábla.