Küzdelem Kárpátaljáért az Európa Tanácsban

Küzdelmes hét várható az Európa Tanács 2014. tavaszi Parlamenti Közgyűlésén Strasbourgban, amelyen mostani mandátumom keretében az utolsó alkalommal veszek részt választott országgyűlési képviselőként.

Az április 7-én kezdődő ülésszakon magyar szempontból is több kiemelt jelentőségű ügy megvitatása, illetve döntéshozatala várható. (A közgyűlés napirendje ITT olvasható).

Hétfőn délelőtt brit képviselők karöltve franciákkal, lengyelekkel, grúzokkal, ukránokkal, svédekkel és a balti kisállamokkal kezdeményezték az orosz delegáció megfosztását szavazati jogától, hivatkozva arra, hogy a Krím-félsziget Oroszországhoz csatolása népszavazás útján a nemzetközi jogot sértette és ez ellentétes az Európai Tanács értékeivel. A kárpátaljai magyarok önrendelkezési joga miatt ebben a precedens jellegű ügyben a magyar érdekekre tekintettel természetesen ezt a javaslatot mindenképpen ellenezni fogom, a vitára április 10-én délelőtt kerül sor.

Április 8-án az új ukrán bábkormány miniszterelnöke, Arszenyij Jecinyuk tart beszédet a közgyűlésben és lehet kérdéseket intézni hozzá. Szembesíteni fogom az új ukrán kormány fejét az általuk fontosnak deklarált emberi jogi elköteleződéssel, annak fényében, hogy Kárpátalján egyre fokozódik az ott élő őshonos nemzetek, így a magyarok és ruszinok elnyomása, fenyegetettsége.

Szintén kedden, az esti órákban kerül a közgyűlés elé Kalmár Ferenc KDNP-s képviselőtársam által elkészített, az elszakított sorban élő magyar közösségek számára rendkívül fontos remek jelentés az Európában élő hagyományos nemzeti közösségek jogairól és helyzetéről Európában.

A jelentés célja, hogy a képviselőtársammal 2011-ben elért 1832/2011-es ET közgyűlési határozat által megnyitott ösvényen tovább haladva azt érje el, hogy az európai őshonos, hagyományos nemzeti közösségek kollektív jogait minden tagállamban biztosítsák, így a területi autonómia még magasabb szinten lesz a határozati javaslat elfogadása esetén követelmény. A területi autonómiához való jog ezzel végre egyértelműen garantált lesz az Európa Tanács által, ha sikerül legyűrni a kisantant államok ellenállását.

Szerdán fél négytől vitára kerül sor Ukrajna ügyében, ahol a március 28-i budapesti tüntetésen elfogadott, és az azóta megbukott Martonyi János külügyminiszter részére átadott petíció lényegét ismertetem és követelem a nemzetközi felügyelet melletti önrendelkezés biztosítását kárpátaljai magyarok és ruszinok számára.

Külön jelentés foglalkozik az ülésszakon a hontalanok kérdésével, amely indokolatlanul széles körben kívánja a nemzeti szuverenitást sértő módon rendezni ezt a kérdést. Értékes jelentés készült a vallási szekták által veszélyeztetett kiskorúak védelme érdekében, amely már eddig is hatalmas vitát váltott ki, de ismerve a hazai vallási szekták működését, mindenképpen támogatandó javaslat, amely szigorú fellépést és jogvédelmet helyez kilátásba a csalárd szekták tevékenységének visszaszorítása érdekében. Végül pedig dönt a közgyűlés Kirgízia megfigyelői státuszba történő felvételéről, amelyet értelemszerűen – a kirgizekre, mint türk testvérnépre tekintettel- tekintettel támogatni fogok.

Az április 6-i választás eredménye fényében nyilvánvaló, hogy a nemzeti önrendelkezésünkért folytatott küzdelem hazai és minden külföldi szintéren további hatalmas erőfeszítéseket kíván, ennek érdekében fogok cselekedni ezen a közgyűlésen is, amely a 16., de egyúttal az utolsó ülésszak a 2010. májusában megszerzett országgyűlési mandátumom óta. Az ET Parlamenti Közgyűlésben végzett munkám teljes egészében megtalálható a www.gaudinagytamas.hu honlapon a Képviselői munka fejezetnél. A közgyűlés eseményei figyelemmel követhetők élőben IDE kattintva.

Strasbourg, 2014. április 7.

Gaudi-Nagy Tamás országgyűlési képviselő
www.gaudinagytamas.hu
www.facebook.com/gaudinagytamas