Közel 8 év után győzött egy 2006-os tüntető: dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd újabb pert nyert a rendőrterror miatti igazságtételi harcban - Videós tudósítással, Morvai Krisztina értékelésével

Tegnap június 3-án  Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletével az elsőfokú ítéletet megváltoztatva 200 ezer forint és kamatai összegű kártérítést ítélt meg a dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője  által képviselt hölgynek, akit már közel 8 éve, 2006. október 23-án délelőtt a budapesti Nádor utcában a Kossuth térre megemlékezni igyekvő honfitársaival együtt Gyurcsány rendőrsége közel egy órán át körbezárt, erőszakosan lökdösött, a tömeggel együtt a tömeg békessége ellenére feloszlatta és ezáltal megakadályozta a hölgy részvételét az '56-os szabadságharcra történő megemlékezésen.

Ezt a tüntetés feloszlatásnak minősülő akciót a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati ítéletével jogellenesnek nyilvánította, az egyik általam képviselt részvevő keresete alapján. Ennek ellenére a Fővárosi Törvényszék tavaly áprilisi elsőfokú ítéletével a keresetet teljes körűen elutasította mondván a hölgy nem szenvedett jogsérelmet.

A tárgyalás videós összefoglalúja alább tekinthető meg, amelyben a pernyertes felperes és ügyvédje, illetve elemzi a döntést és méltatja jelentőségét Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő és Gőbl György, a Közhatalom Jogsértettjei Egyesület elnöke.

Az Ítélőtábla a fellebbezésnek jelentős mértékben helyt adva megállapította, hogy a rendőri szervek azzal, hogy felperest megalázó módon 2006. október 23-án nemzeti ünnepünkön megakadályozták jogszerűtlenül abban, hogy a Kossuth térre menjen az állami megemlékezésre, őt a tömeggel megalázó módon jogtalanul személyes szabadságában korlátozták azáltal, hogy a Nádor utca és Széchenyi utcai kereszteződést, amelyben tartózkodott körbezárták, így megsértették felperes személyhez fűződő jogai körében személyes szabadságához való jogát. Erre tekintettel kötelezte a Rebisz jogutódját, a Készenléti Rendőrséget és Budapesti Rendőr-főkapitányságot arra,, hogy egyetemlegesen fizessenek meg a jogsértettnek kétszázezer forint és kamatai összegű államigazgatási jogkörben okozott nem vagyon kárt.
A rendőrség képviselői képtelen módon még a fellebbezési tárgyaláson is kitartottak amellett, hogy a rendőri oszlatás jogszerű és szakszerű volt és nem ért jogsérelem senkit az akkori rendőrparancsnokok hamis vallomásai alapján békétlennek nyilvánított (valójában Himnuszt éneklő és békés), maszkos, azonosítójelvények nélküli rendőrök által megtámadott, körbezárt és feloszlatott  tömeg (pl. Papp Lajos szívsebész professzor)  tagjai közül.

Nemrég áprilisban 7,5 év után vittem győzelemre egy másik 2006 őszi jogsértett kártérítési ügyét.

Több mint 4 évvel a "fülkeforradalom" után - bár közel 200 jogsértett jóvátételt kapott - még mindig több száz rendezetlen kártérítési igényt tartunk nyilván a 2002-2010 közötti jogsértések időszakából: egy részük 2006 október 23-i eredetű (Kossuth téri és Nádor utcai jogellenes oszlatások jogsértettjei), más részük pedig a Bajtársiasság napi, 2009. július 4-én jogellenesen meghurcolt gárdistáké, hazafiaké.  Ez a hátrányos megkülönböztetés a jóvátétel tekintetében jogellenes és tarthatatlan.

 A 2006-os igazságtételért folyó nemzeti jogvédő küzdelemben jelenleg az igények peresítését készítjük elő az egyezségi tárgyalások megrekedése miatt, amelyek előbb-utóbb sikerre vezetnek szakmai meggyőződésem szerint.

A mostani jogerős ítélet világosan eldöntötte a vitát: a 2006 október 23-án hajnalban a Kossuth téren és délelőtt a Nádor utcában rendőri oszlatás és körbezárás elszenvedőinek kártérítés jár, hasonlóan a 2009. július 4-i jogellenes oszlatás jogsértettjeihez. Itt az ideje tehát, hogy végre a 2006-os rendőrterrort hozzánk, nemzeti jogvédőkhöz  hasonlóan elítélő  kormány és rendőrsége mielőbb tisztességes egyezséget ajánljon a korábbi rendszer  meghurcoltjainak. Ezt kívánja a jog és a tisztesség is.

Budapest, 2014. június 4-én, a trianoni diktátum napján

Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője
www.gaudinagytamas.hu