Közép-európai emberi jogi fórum Gútán

Gútán rendezték a felvidéki IV. Közép-európai Emberi Jogi Fórumot február 15-én. A szakmai tanácskozás helyszíne a Városi Művelődési Központ volt. Portálunk értesülése szerint a fórum szervezője Morvai Krisztina EP képviselő, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat, az Emberi Jogok Közép-európai Bizottsága, valamint a gútai Városi Művelődési Központ volt. A fórum része volt a Nemzeti Jogvédő Szolgálat önrendelkezési jogok érvényesítéséért szervezett tényfeltáró útjának.

A rendezvény a gútai kitelepítettek és deportáltak emléktáblájának megkoszorúzásával vette kezdetét. A 80%-ban magyarok lakta településen a deportálások mintegy 198 családot érintettek. A gútai Városi Művelődési Központban Gaudi-Nagy Tamás a színpadon található EU-s zászlót eltávolította, és helyére egy székely zászlót helyezett ki.

Az előadások sorozata Morvai Krisztina felszólalásával kezdődött, aki részletesen szólt a  Magyar önrendelkezés, emberi jogok és jogvédelem a Kárpát-medencében c. címet viselő kötetről. A rendezvény egyik célja a hiánypótló kiadvány bemutatása volt, melynek egy-egy példányát a hallgatóság tagjai között ki is osztottak a szervezők.

A gútaiak magyarországi kitelepítése és a csehországi deportálása címmel Koczkás Beáta, Gúta alpolgármester asszonya tartott előadást. Ez követően dr. Zétényi Zsolt ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat elnöke tartott felszólalást a Megemlékezés a jogsértésekről címmel.

Az európai integráció és a szlovákiai magyarság (A felvidéki magyarok emberi jogai a lisszaboni szerződés értelmében) elnevezéssel tartotta meg előadását Czigány Imre közgazdász, az Emberi Jogok Bizottságának tanácsadója.

Az elcsatolt területeken élő magyar közösségek önrendelkezési törekvéseinek időszerű kérdéseit vázolta fel Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, parlamenti képviselő, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője.

A rendezvényen felolvasták Pierre Gillet, az Emberi Jogok Közép-európai Bizottsága elnökének az üzenetét. A szakmai fórum állófogadással ért véget.

forrás: felvidek.ma nyomán