Jobbikos kampányfórum Balassagyarmaton

Ha Magyarország államformája ténylegesen parlamentáris demokrácia lenne, akkor a parlamentben ténykedő politikusok választás előtt felvázolnák, hogyan is képzelik az ország jövőjét, illetve mit is tettek az országért eddig. A különböző elképzeléseket, pedig minél szélesebb nyilvánosság előtt megvitatnák. Érvelnének saját elképzeléseik mellett, és rámutatnának a többi párt/képviselő elképzeléseinek gyengéire.  Így a választópolgár eldöntené, hogy számára melyik a szimpatikus elképzelés.

Ennek ellenére választás előtt két hónappal egyedül a Jobbik veszi komolyan a demokráciát. A programjukat a hétvégén 73 lakossági kampányfórumon vitatták meg a választópolgárokkal. Ezzel szemben a Fidesz és az Mszp 1-1 pártrendezvényt tartott. A Fidesz Gyulán egy polgári bált, a szocialisták pedig Lápon egy disznótoron képviseltették magukat. Nem is csoda, hogy a jelenlegi parlamenti pártok báloznak és disznót vágnak, hisz' eddig nem igazán hallhattuk, mi is az elképzelésük az ország jövőjét illetően. Így nincs is mit megvitatni a választóikkal.

A Jobbik országjárásának egyik hétvégi állomása a balassagyarmati egykori Vármegyeházának épülete volt, ahol a zsúfolásig megtelt nagyteremben Dr. Morvai Krisztina EP-képviselő és államfőjelölt, valamint Palotai Szilárd a Jobbik Nógrád megyei elnöke, továbbá dr. Gaudi-Nagy Tamás ajánlotta a választók figyelmébe dr. Czuczi Jánost,  Nógrád megye 4-es számú választókerületének  Jobbikos országgyűlési képviselőjelöltjét.

Iszony-viszony

A nemzetébresztő kampányfórumot Palotai Szilárd nyitotta meg. Beszédében kitért a Jobbik és a többi párt viszonyára. Mint fogalmazott, a Jobbiknak három párttal, az MSZP-vel, az SZDSZ-szel és az MDF-fel iszonya van, a Fidesz-szel viszont viszonya. Viszonya abban az értelemben, hogy a cél az közös: leváltani a mostani kormányt. Azonban a közös vonások ezzel nagyjából ki is merülnek.Vasút, szociális kártya, közbiztonság

Dr. Czuczi János kiemelt fontosságúnak tartja Balassagyarmat és térségében is a szociális kártya bevezetését. Mint mondta ez nem csupán szociális kérdés, hanem gazdaság élénkítő hatása is lenne. A halálbüntetés visszaállítása mellett érvelt és hangsúlyozta: csak minősített életellenes esetekre vonatkozna a halálbüntetés. Kitért a cigánybűnözés problémájára, amit egyedül a Jobbik mer felvetni és társadalmi vitára bocsátani. Itt szintén megjegyezte, hogy nem minden cigány ember bűnöző. A színesfém átvételt szigorítanák, ezzel is  visszaszorítva a köztéri szobrok, korlátok, csatornafedők, közlekedési táblák lopását. A képviselőjelölt szintén fontosnak tartja az Aszód-Balassagyarmat vasútvonal felújítását.

Az eddigi munka

Dr. Morvai Krisztina videóbemutató keretében ismertette a Jobbik eddigi EP  munkájának egy részét. Felszólalásaik hűen tükrözik a párt szellemiségét. Elhivatottak a nemzetek Európája iránt ,és elutasítják a centralizált EU-t. Szorgalmazzák a 2006-os rendőri túlkapások kivizsgálást. Illetve láthatunk egy rövid filmet a Hunnia csoport bebörtönzéséről. Az előállítások és fogva tartások jogsértéseiről. A videó itt megtekinthető.

Morvai Krisztina elmondta, a világ változása a jobb- és baloldal közötti határt is megváltoztatta. Mára nem az vált lényegessé, hogy jobb- vagy baloldali gondolkodású-e valaki, hanem hogy a világképe globális vagy lokális. Vagyis globalizáció párti-e valaki vagy a nemzeti értékek, öntudat oldalán áll. És ennél a pontnál válik szét a Fidesz és a Jobbik útja. Példaként az államfőjelölt asszony két EP-s felszólalást mutatott. Az egyiken Szájer József érvel a Barossó-féle Európa, a Lisszaboni Szerződés mellett. Lásd itt. A másikon, pedig Balczó Zoltán felszólalása volt látható, amin éppen ellenkezőleg, a központosított, globalizált  Európai Unió ellen beszélt. Megtekintése itt.

A Jobbik előretörését, a nemzet ébredését mutatja az is, hogy a közel 450 fős közönség soraiban az elmúlt húsz év politikájában csalódottak, így több egykori fideszes, KDNP-s, MSZP-s, MIÉP-es, MDF-es, munkáspárti szimpatizáns egységesen volt jelen. Ezek az emberek kiábrándultak a jelenlegi parlamenti pártokból, és mind radikális változást szeretnének, így utolsó mentsvárul egyedül a Jobbikban bízhatnak.

Torjay Attila - www.bgyinfo.hu

Tags: