Igazságtételt ! - holnap teszek tanúvallomást a 2006 őszi rendőrperben

Holnap 9 órától a Fővárosi Katonai Törvényszéken (Budapest, II. kerület Fő u. 70-78. II emelet) tanúvallomást teszek a Bene László és 13  rendőrtársa ellen a 2006 őszi rendőri erőszak miatt indult  büntetőperben. Az eljáró bíró ugyanezen időpontra idézte tanúként dr. Morvai Krisztinát, nemzeti jogvédő bajtársnőmet, a Civil Jogász Bizottság volt társelnökét, jelenlegi európai parlamenti képviselőt. A vád tárgya továbbra is csupán elöljárói intézkedés elmulasztása és nem terrorcselekmény. Az ügyészség csak felfüggesztett börtönbüntetést kért. A per első, 2013. szeptember 17-i tárgyalása napján  a váddal kapcsolatos kritikánkat elmondtuk. Sértetti képviselőként való perbe lépésemet a bíróság elutasította.


A hatalom megtartása érdekében alkalmazott szisztematikus rendőri erőszak ténye vitathatatlan. Szinte felmérhetetlen, hogy a gyalázatos rendőri erőszakcselekmények óta mennyi küzdelmet folytattunk és folytatunk jelenleg is az igazságtétel érdekében. Még folyamatban egy általam képviselt sértett pótmagánvádja alapján vádlottak padjára ültetett  bántalmazó rendőrök elleni per. Még most is folynak jogsértett tüntetők kártérítési perei.  A Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvédeivel több száz áldozat ügyét láttuk el, tucatnyi feljelentést tettünk és tucatnyi ítéletet harcoltunk ki, amelyek történeti tényállásként rögzítik a rendőri brutalitást. Hány ember élete változott meg, ment tönkre a féktelen erőszak és megtorlások miatt! És ne feledjük: ebben az ügyészségek és bíróságok egyes szereplői is bűnrészesek voltak! (Apropó: ellenem nemrég emeltek vádat egy ügyész 2006 őszi szerepével kapcsolatosan még országgyűlési képviselőként tett kijelentésem miatt.)
Nagy baj, hogy a politikai felelősök nem ülnek a vádlottak padján és az összes felelős rendőri vezető sem.


(forrás: borsonline.hu)

Gyurcsány az első tárgyalást cinikus vigyorral ülte végig a hallgatóság soraiban. Nemsokára ő is tanúskodni fog. De itt nem kellene megállnia az igazságszolgáltatásnak!

(forrás: alfahir.hu)

Bár a mosolya lefagyott, amikor leköpték a szemkilövetőt, kétszer is.

(forrás: borsonline.hu)

Országgyűlési képviselőként is egyik fő feladatomnak tekintettem a 2006-os igazságtételt. A jogsértettek többsége általam is támogatott országgyűlési határozat nyomán jóvátételt kapott, a koncepciós elítélések egy részét semmissé nyilvánító törvény született. Alelnökségem mellett parlamenti albizottság folytatott vizsgálatot (12 ülésen 60 fő meghallgatása), bár a jelentés nem lett az igazi. (kritikai észrevételeim)
Miniszterelnöki megbízotti jelentés (Balsai jelentés) készült, amelyet követelésemre hoztak fél évvel később nyilvánosságra és amely a politikai-rendőri vezetés terhére a terrorcselekmény lehetőségét felvetette. Számos kérdést, interpellációt, módosító javaslatot nyújtottam be. "Mikor emelnek végre vádat a rendőrterror felelősei ellen?" - tettem fel azonnali kérdést az Országgyűlésben 2012 őszén dr. Polt Péter legfőbb ügyésznek, tanulságos a kérdés és válasz megtekintése.

A 7. évfordulóra készítettük el  a 2006 őszi véres rendőri erőszak és megtorlások elleni nemzeti jogvédő küzdelmünket konkrét esetek és jogerős ítéletek fényében bemutató "Res iudicata: 2006 ősze - ítélt dolog" c. dokumentumfilmet, amelyet ezúton is ajánlok mindenki szíves figyelmébe.

Nem rajtam múlott, hogy még csak itt tartunk. Több mint 8 évvel a véres események után képviselt ügyek és lefolytatott vizsgálati órák százaival a hátam mögött nemzeti  jogvédőként minden törvényes eszközzel továbbra is azon dolgozom nemzeti jogvédő társaimmal és a jogsértettekkel együtt, hogy a valódi felelősök elnyerjék büntetésüket és minden áldozat megkapja az őt megillető jóvátételt. Erre kötelez a jogász esküm és minden meghurcolt áldozat szenvedése, megalázottsága, fájdalma. Ennek tudatában teszem meg vallomásomat holnap a bíróságon.

Budapest, 2015. március 2.
Dr. Gaudi-Nagy Tamás nemzeti jogvédő