"Hazudtak, akik megvertek..."- rendőrök a 2006 őszi rendőrterror miatt a vádlottak padján, ítélet áprilisban

forrás: kuruc.info
A Pesti Központi Kerületi Bíróságon folytatódott az a pótmagánvádas büntetőeljárás, amelynek tétje a Dukán Dánielt 2006. szeptember 20-án szerinte bántalmazó rendőrök felelősségre vonása. Több mint nyolc évvel a történtek után két rendőr ült a vádlottak padján, igaz, már csak az utóbbi van állományban. A mai tárgyaláson a vád pozícióit tovább erősítette egy fedett nyomozó meghallgatásán túl Dukán Dániel 2006-os, a helyszínen vele együtt elfogott későbbi vádlott-társának a tanúvallomása, aki - lévén életvitelszerűen külföldön tartózkodik - írásban megerősítette a bántalmazás tényét.
A mai tárgyalás legmegrázóbb és a 2006-os rendőrterrorról hiteles képet mutató pillanata az volt, mikor Dukán Dániel édesapja tanúként felidézte fia mondatait, amit akkori elítélésekor mondott: "hazudtak, akik megvertek..."

A tárgyalás előtt a folyosón Dukán Dániel és dr. Gaudi-Nagy Tamás

A fiatalembert 2006. szeptember 20-án hajnalban egyetemistaként a Blaha Lujza tér környékén civil ruhás rendőrök megtámadták, brutálisan megverték. Utóbb azt állították róla, hogy rendőröket dobált, ennek következtében őt gyorsított eljárásban első fokon 2,5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, közel 40 napot töltött előzetes letartóztatásban. A másodfokú bíróság 2 évre enyhítette a büntetését, a végrehajtást felfüggesztette, és pártfogói felügyelet alá került. A bántalmazás miatt az ügyészség nem volt hajlandó a rendőrökkel szemben fellépni, ezért kényszerült arra a sértett, hogy pótmagánvádat terjesszen elő. A 2006. őszi elítélésekkel kapcsolatos, 2011-ben hozott semmisségi törvény (2011:XVI.tv.) jelentős részben Dániel esete miatt született, és ennek nyomán elítélését megsemmisítették. Kártérítést azonban mai napig nem kapott, pert indított, és az Emberi Jogok Európai Bíróságához is fordult.


Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a pótmagánvádló jogi képviselőjének tájékoztatása szerint a büntető per április 10-én 8.30-tól (PKKB II. 284.) perbeszédekkel folytatódik, azon ítélethozatal várható.
Ha lassan őrölnek is Isten malmai, de nyolc év után végre a bűnösök elnyerhetik a megérdemelt büntetésüket, az áldozat pedig megkaphatja az őt megillető elégtételt.

A per eddig tárgyalásainak tudósításai itt találhatóak:

Vádlottból vádló - egy 2006 őszi áldozat 8 év után visszavág

Vádlottból vádló 2.: "Ön rúgott fejbe!" - egy 2006 őszi áldozat küzdelme az igazságtételért