Gyurcsányi önkény: 2008 - kártérítés a jogvédőnek: 2015

A Fővárosi Ítélőtábla 2015. június 19-én hozott jogerős ítéletével 200 ezer forint és kamatai összegű nem vagyoni kártérítést és 65 ezer forint perköltséget ítélt meg Gőbl György, a Közhatalom Jogsértettjei Egyesület elnöke részére, amiért a Budapesti Rendőr-főkapitányság még a Gyurcsány-kormány időszaka alatt 2008. szeptember 20-án a Szabadság téri hazafias tüntetés feloszlatása során kutyás rendőrökkel támadott rá. A bíróság - helyben hagyva a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletét -  megállapította, hogy sérült a felperes testi és lelki egészsége, illetve emberi méltósága, továbbá szükségtelen és aránytalan volt ez a fellépés a jogvédővel szemben, akit a perben dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője képviselt, aki maga is jelen volt nemzeti jogvédőként a tüntetésen.


Gőbl György a több ezer résztvevővel együtt érkezett a Hősök teréről Szabadság térre, ahol a  HVIM által szervezett tüntetésen a tüntetők a kommunizmus áldozataira emlékezésként cipőket szerettek volna elhelyezni a mai napig sajnálatos módon álló szovjet obeliszknél, majd Budaházy György szólalt volna fel.  Ezt a rendőrség fémkordonnal és élősoros kordonnal megakadályozta, majd pedig a tüntetés békés jellegének elvesztésére hivatkozással erőteljes könnygázcsapásokkal és kutyás rendőrökkel támogatott csapaterővel azt feloszlatta. A korábban nem tapasztalt erejű könnygáz sokaknak okozott napokig tartó fulladásos > tüneteket, órákon át tartó utcai harcok következtek, sokan a Hazatérés  templomába menekültek, amit a rendőrség körbezárt.  A tüntetés feloszlatás jogellenességének megállapítása iránt Zagyva Gyula,  a HVIM elnöke pert indított, de a bíróság keresetét elutasította.

Gőbl Györgyöt, aki rendezőként békésen ült, karját felemelve a  Szabadság  tér kiürült részén kutyás rendőrök által vezetett két kutya is megtámadott,  feldöntött, amitől hámsérülései keletkeztek. A Független Rendészeti  Panasztestület megállapította a jogsértést, a rendőrség ezt már 2010 előtt  is elismerte, de csak képletes kártérítést ajánlott fel és ezen az új  rendszer rendőrsége sem változtatott. Megint egy újabb példa arra, hogy a 2010 előtti alapvető szabadságjogokat rendszeresen megsértő Gyurcsány-Bajnai rendszer jogsértéseit védi, ahelyett elítélné a pintéri  rendőrség és tisztességes jóvátételt adna. Különösen fontos ezt az esetet felidézni annak fényében is, hogy a Freedom House nevű jogvédő szervezet szerint hazánkban a demokrácia 2006-2008 közötti időszakban virágzott a legjobban, éppen akkor amikor a mostani jogerős ítélet alapját képező  jogsértés történt, amelyhez hasonló kormányellenes tüntetésekkel szembeni megtorlások akkoriban mindennapos jelenségek voltak. A 2002-2010 közötti  időszak számos szabadságjogi rendőri jogsértése mai napig orvosolatlan, elég, ha 2009. július 4-i Erzsébet téri jogellenes oszlatás áldozataira gondolunk vagy a 2006 őszi Kossuth téri, Nádor és Alkotmány utcai jogellenesen feloszlatott tüntetések százas nagyságrendű jogsértettjeire. A felelősük pedig mai napig büntetlenek. Az igazságtétel elkerülhetetlen!

Budapest, 2015. június 25.
Nemzeti Jogvéső Szolgálat www.njsz.hu
Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvezető www.gaudinagytamas.hu