Gergényi "semmire sem emlékszik", Bene szerint az azonosítójelvények csak úgy "leestek".

A 2006-os rendőri túlkapások miatt bíróság elé állított ávós vezetők tagadták a terhükre rótt cselekményeket, többen megtagadták, hogy vallomást tegyenek vagy kérdésekre válaszoljanak.


A bíró a keddi tárgyalási napon Bene László volt országos rendőrfőkapitány és Gergényi Péter egykori budapesti rendőrfőkapitány, Dobozi József harmadrendű, Mittó Gábor negyedrendű és Majoros Zoltán ötödrendű vádlottak meghallgatását tervezte. Már mindannyian eljöttek a rendőrségtől.
Bene a bírónak azt közölte, vallomás helyett nyilatkozatot tesz, tagadta a vádiratban szereplő bűncselekmények elkövetését. Mint mondta, 2006. szeptember 17-én és 18-án Brazíliában szolgálati úton volt, bár telefonon értesült a történtekről, hazaérkezve vette át az irányítást. Szerinte 2006 őszén olyan "zavargások" voltak, amelyekre nem volt addig példa, egy ilyen helyzet kezelésére szakmai hozzáértésre és tapasztalatra van szükség, de az utóbbival a magyar rendőrség nem rendelkezett, mert nem került korábban szembe ilyen eseményekkel.
Emiatt később intézkedett, hogy vizsgálják ki a történteket, erre bizottságot állított fel, az elkészült jelentést az országos vezetői értekezleten is megbeszélték, és az ügyészség is megkapta. A tapasztalatok alapján hosszabb távú intézkedési terv is készült. Azzal kapcsolatban, hogy miért azonosító nélküli rendőrök intézkedtek, Bene azt mondta: a rendőrség gyakorló és bevetési öltözékén 2006-ig nem szerepelt a szolgálati azonosító jelvény, és "a ruházat alkalmatlan volt a jelvények viselésére". Éppen ezért, amikor később feltették, "a műveletek közben sokszor leesett a ruhákról a jelvény".
Gergényi Péter szintén csak egy nyilatkozatot olvasott fel vallomás helyett. Eszerint 2006 szeptemberében a rendőrség személyi állománya, technikai ellátottsága nem volt felkészülve "ilyen durván törvénysértő, agresszív támadásra". A titkosszolgálatok semmilyen előzetes információt nem adtak, amit mi sem bizonyít jobban, mint Bene utazása, hiszen "ha a legcsekélyebb információval rendelkeztünk volna, a főkapitány nem utazott volna el". Gergényi elismerte, hogy a hatalmas túlerővel szemben az egységek "semmilyen eredményt nem tudtak elérni".
Gergényi nem ma már "nem tudja pontosan", mikor ment ki a Kossuth térre szeptember 18-án, "arra sem emlékszik", hogy Szabadfy Árpád ott mikor tett jelentést. Gergényi szerint korábban is többször előfordult, hogy különböző rendezvényeken megjelent, ez nem volt egyedi eset - volt, hogy járőrözési céllal is kiment az utcára. Arra emlékszik, hogy a tömeg azt skandálta, "Gyurcsány takarodj!", de más bekiabálásokra már nem. "Nem emlékezett" arra sem, hogy a rendőrség már eleve készült a tömeg feloszlatásra.
"Nem emlékezett" arra sem, hogy a parancsnoki törzs buszában volt-e tévé, amin az eseményeket követni lehetett volna. "Elképzelhető, hogy tévét csak az események után szereltek be a járműbe" - mondta. A magyargyűlölő zsidó "arra sem emlékezett", hogy egy híradós miért mondta azt, hogy a törzs buszában egy széken ülve ő irányította a biztosítást...
(HVG korrigálva)
Frissítés: A fenti beszámolóból kimaradt mondatok az MTI beszámolója alapján:
A 2006-os őszi események során a Magyar Televízió székházánál akkor sem tudtunk volna parancsnokot cserélni, ha akartunk volna - mondta Gergényi Péter nyugalmazott rendőr vezérőrnagy a rendőri vezetők ellen indított büntetőper csütörtöki tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken. A volt budapesti rendőrfőkapitány ezt a kialakult helyzettel indokolta, amit "a hihetetlen agresszív túlerőnek" tulajdonított.

Gergényi Péter alaptalannak nevezte az ügyészség vádját, és úgy vélekedett, "nemhogy szándékos bűncselekményt nem követett el, de még gondatlant sem". Bene Lászlóhoz hasonlóan Gergényi Péter is rövid nyilatkozatot tett a bíróság előtt, kérdésekre pedig ő sem válaszolt.

Bene László volt országos rendőrfőkapitány kijelentette, a 2006-os őszi események során "eleget tett vezetői kötelezettségeinek, és nem követett el bűncselekményt".

A Fővárosi Törvényszéken a nyugalmazott rendőr altábornagy, elsőrendű vádlott azt mondta, 2006 őszén addig sosem látott eseményeket tapasztalt a rendőrség. Azt hazudta, a rendőrség az akkori eseményeket követően szembenézett a hibáival, rövid idő alatt képes volt kijavítani őket, és a folyamat azóta is tart. Hangsúlyozta: "az egész, megújulást hozó folyamat a nyilvánosság előtt zajlott".

Leszögezte: úgy látja, hogy a vezetői kötelezettségeinek eleget tett. Elmondta, biztosan hozott olyan döntést, amit határozottabban kellett volna képviselnie, de "bűncselekményt nem követett el".


Kuruc.info