Gaudi kiállt az oroszok mellett a Krím miatt Strasbourgban

Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik parlamenti képviselője egyetlen magyarként nem szavazta meg az Európa Tanácsban az oroszok szavazati jogának felfüggesztését, írja az MTI.

K MTI20140409059
Gaudi-Nagy Tamás Strasbourgban Fotó: Jacques Denier / MTI

A 318 tagú közgyűlésben a jelenlévők közül 145-en szavaztak igennel, 21-en nemmel, 22-en pedig tartózkodtak a voksoláson. A 18 orosz képviselő bojkottálta a szavazás előtti vitát, amelyet "nevetségesnek" nevezett és elítélt. Az orosz képviselők a szavazásban nem vehettek részt.

A büntetést a Krím elcsatolása miatt szavazták meg a képviselők.

Azután, hogy egy jobbikos képviselő részt vett az oroszok elcsatolta Krímben tartott, a világ által el nem ismert népszavazáson, és rendben lévő találta azt, az oroszoknak ismét a Jobbik nyújtott segítő jobbot.

Gaudi-Nagy Tamás szerint azzal, hogy a Krím visszatért Oroszországhoz, helyreállt a rend, és - mint mondta - ezzel a véleményével gyakorlatilag egyedül maradt a testületben, ahol szerinte egy kommunista pártkongresszusra emlékeztető módon mindenki ugyanazt hangoztatva ítélte el az orosz agressziót. A jobbikos képviselő úgy vélte, hogy a krími "népszavazás" és az annexió a népek önrendelkezési jogán alapul, amely szerinte meg kell előzze a területi integritás elvét. Sérelmezte Gaudi-Nagy ezen kívül, hogy az ellen senki sem emel szót, hogy noha a kárpátaljaiak 1991-ben az autonómiára szavaztak, azt azóta is megtagadja tőlük az ukrán állam.

A Political Capital friss tanulmánya szerint miközben Moszkva a fasisztáktól félti az ukrajnai orosz kisebbséget, aktívan támogatja az EU tagállamaiban a szélsőségesen jobboldali pártokat.

index.hu

Kapcsolódó

Gaudi az ET-ben: Kárpátalja visszajár Magyarországnak