Gaudi a gyógyhatású készítmények mellett és a gyógyszerhamisítás ellen

2013. november 26-án Az Európa Tanács egészségügyi termékek hamisításáról és hasonló, közegészségügyi veszélyt jelentő bűncselekményekről szóló Egyezménye kihirdetéséről (egy nemzetközi szerződésről) szóló törvényjavaslat (T/13107) általános vitájában Gaudi-Nagy Tamás a gyógyszerhamisítás ellen, de a gyógyhatású készítmények védelme mellett érvelt.

Dr. Gaudi-Nagy Tamás felszólalásában ismertette, hogy a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület beszámolója szerint 77 millió európai fogyasztó kockáztatja életét a hamis gyógyszerek miatt, ebből Magyarországon körülbelül 500 ezer fő, a nagykorú fogyasztók körülbelül 7 százaléka. Gaudi szerint ez is alátámasztja azt, hogy üdvözölhető az egyezmény, amelynek élenjáró módon Magyarország lenne a második ratifikálója.

A radikális honatya azonban hozzátette, hogy félő, hogy olyan gyógyító, gyógyhatású készítményekkel szemben is fellép a hatóság, amelyek ugyan kimutathatóan jó hatással vannak az emberek egészsége szempontjából, de valamilyen okból nem támogatottak. Hangsúlyozta, hogy "a nemzetközi gyógyszerlobbi a fegyverlobbi mellett talán az egyik legerősebb lobbi a világon", így könnyedén kitörölhetik a gyógyhatású készítményeket a piacról. Ennek kapcsán kiemelte például a COD-tea üldözésének kérdését, vagy a Horváth István professzor nevéhez fűződő érelmeszesedés elleni vakcinát is.

Felszólalása végén a ratifikáció támogatása mellett tette le Gaudi-Nagy Tamás a voksát, de kérte a magyar államot, hogy támogassa - az ősi tudáshoz is kapcsolódó - gyógyhatású készítményeket.

A képviselő felszólalását az alábbi videóban lehet teljes egészében megtekinteni: