Gaudi: "A gárdának nem állami üldözéssel, hanem támogatással kellene működnie" - tiltakozó rendezvény a Bajtársiasság Napjának 6. évfordulóján

Különleges, felemelő érzés volt részt vennem 2015. július 4-én a 6. évfordulós vonulásos gárda rendezvényen, amelyet a 2009. július 4-én a budapesti Erzsébet téren gárdisták és hazafiak elleni azon jogellenes és brutális rendőri akcióra való megemlékezés érdekében szerveztek, amely a Bajtársiasság Napja néven vonult be a történelembe. Erőt és örömet adó élmény volt kezet ráznom, beszélgetnem és együtt vonulnom a nehéz körülmények között kitartó, esküjükhöz hű és a nemzet szolgálata iránt elkötelezett gárdistákkal, hazafiakkal és jogvédőkkel. Az igazságtételt követelő, erőt és elszántságot felmutató rendezvény békésen, atrocitás nélkül zajlott le. Elérzékenyítő volt megtapasztalni, hogy milyen szeretettel és őszinte örömmel fogadtak a gárdisták. Az eseményről, amelyen Vona Gábor levelét ismertették, Murányi Levente, Hegedűs Lóránt és Mészáros István mellett én is felszólaltam ismertetve többek között a jóvátétel érdekében folytatott jogi küzdelem fejleményeit az alfahir.hu az alábbiak szerint számolt be. Külön  öszönet a remek szervezésért Kormány Sándornak, aki egyúttal a kártérítési perekben is rendkívül hatékony segítséget nyújt: az ő, illetve kilenc gárdista társa kártérítési perében a Fővárosi Törvényszék július 14-én hirdet elsőfokú ítéletet. A Szabadság téren tartott beszédemet és a fényképeket rövidesen közzéteszem.

 

alfahir.hu: A Bajtársiasság Napján elszenvedett jogsérelmekre emlékezett az Új Magyar Gárda Mozgalom, az Erzsébet tértől a Hazatérés templomáig vonulva.

A rendezvényen felolvasták Vona Gábor köszöntő levelét, amelyben a Jobbik elnöke úgy fogalmazott: ennek a közösségnek "nemcsak a múltban voltam tagja, nemcsak a jelenben vállalom azt, hanem a jövőben is bajtársatok maradok". Mint írta, hat évvel ezelőtt, amikor 216 résztvevőt vittek el a rendőrök az Erzsébet téri rendezvényükről, a gárda erkölcsi szintjével, bátorságával, tartásával aratott győzelmet a hatalom felett, miközben a Magyar Gárda senkinek nem ártott.

Murányi Levente egykori '56-os elítélt, a Magyar Gárda Egyesület egyik alapítója, az '56-os Pesti Srácok Intézet igazgatója, a Jobbik volt országgyűlési képviselője a rendezvényen egyebek közt arról beszélt, hogy véleménye szerint világháborús helyzet van, csakhogy ezt a háborút más eszközökkel vívják, mint az előző kettőt. Úgy vélte, amerikai pénzen szervezik a Magyarországra és Európába tartó menekültáradatot, és hozzátette, hogy "egyetlen kormány nem volt eddig, amelyik kiállt volna a nemzeti kérdésekért".

"Ti a magyar szabadság védelmezői kell, hogy legyetek"

- fordult a több száz fős hallgatóságához Murányi Levente. Hegedűs Loránt református lelkész "egy háttérhatalomról" beszélt, véleménye szerint ez a háttérhatalom teremtett káoszt, ami kiváltotta az Európára és Magyarországra zúduló menekültáradatot, és ezt a háttérhatalmat tette felelőssé a Magyar Gárda betiltásáért is.

Mészáros István az Új Magyar Gárda országos főkapitánya beszédében kihangsúlyozta, hogy az ordító igazságtalanság az idő múlásával bebizonyosodott. A bíróság kimondta, hogy az ominózus beavatkozás jogszerűtlen és szakszerűtlen volt. A gárdistákkal szemben alkalmazott eltúlzott és aránytalan erőszak pedig egyértelműen jelezte, hogy miről szólt a rendőrség megbízatása. Hozzátette, az egyenruhás bűnözőket nem a fehér ing és fekete nadrág alatt kell keresni. Nézete szerint a Magyar Gárda egy szándék, egy akarat. Biztosította bajtársait és a megjelenteket arról, hogy az eskü szellemét továbbviszik, eszerint élik mindennapjaikat. Szavai szerint ideiglenesen szét lehet ugyan szakítani az egymásba fonódó kezeket, de azok újra megtalálják egymást.

 

Gaudi-Nagy Tamás a hat éve zajló jogi igazságtételi harcról beszélt. Emlékeztet arra, Vona Gábor kérte meg, hogy vállalja el a Magyar Gárda Egyesület képviseletét abban az oszlatási perben, amit a Gyurcsány-időszakban a hatalom elrendelt. Szavai szerint a gárdistáknak állami támogatással és nem állami üldöztetéssel kellene munkájukat végezniük.

 

 

2009-ben a gyurcsányista rendszer, pontosabban Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt, a bíróság másodfokon is feloszlatta a társadalmi szervezetet, határozatát kiterjesztve a mozgalomra is. Ezért gyűltek össze arra a tiltakozásra két nappal később a gárdisták, amit a rendőrség brutálisan feloszlatott. Emlékezetes, hogy az eseményről a Jobbik elnökét is elhurcolták.