Gaudi-Nagy Tamás véleménye az elmúlt hét egyes jogi híreiről a hatalyonkivul.hu portál számára

A hatalyonkivul.hu portál arra kért, hogy hétről-hétre - más jogászokkal egyidejűleg - véleményezzem a hozzám eljuttatott fontosabb jogi híreket, ezen  héten a devizaadósokkal és Jobbikot neonácizó történész bírósági elmarasztalásával kapcsolatos híreket véleményeztem. A vélemények a Rögtönítélő rovatban olvashatók.

Nem náci a Jobbik a bíróság szerint

Precedensértékű döntés, amelyben a a törvényszék megalapozottan jutott arra a következtetésre, hogy a neonáci szófordulat használat nem lehet önkényes és öncélú  egyértelműen meghúzza a vélemény-nyilvánítási szabadság határait. A határozat indokolása szerint az ítélet “nem azt jelenti, hogy korlátozást szenvedne a tudomány vagy a véleménynyilvánítás szabadsága, csupán azt, hogy ha valaki öncélúan és indokolatlanul fogalmaz meg ilyen súlyosan sértő kijelentést, akkor vállalnia kell annak ódiumát, és viselnie polgári jogi következményeit”.  Végre itt volt már ideje annak, hogy a Jobbikkal szemben rendszeresen és előszeretettel használt ilyen ehhez hasonló indokolatlan és önkényes jelzők használatával szemben a személyiségvédelem eszközével megálljt parancsoljon a bíróság. Most már csak az elrettentő hatású kártérítési következmények alkalmazása várat magára.


Kivár az Európai Bíróság a magyar devizahiteles-perben


Nagyon sajnálatos, hogy a Kúria nem vállalta fel a döntést, és felháborító, hogy az Európai Bíróság szerint a többszázezer magyar ember életét drámaian érintő deviza-hitelszerződések ügyében az előzetes döntéshozatal nem igényel soronkívüliséget. A Szegedi Ítélőtábla helyesen állapította meg az árfolyamrés alkalmazásának érvénytelenségét, mivel a 2002-2010 között kormányzatai segédlettel felfutott devizahitelek mögött valójában nem állt deviza, ezért a svájci frank kamata és árfolyama változásához kötni a törlesztő-részletek mértékét egyértelműen tisztességtelen kikötés volt. Akit mélyebben érdekel az ügy, kérem olvassa el az Országgyűlés devizaeladósodást vizsgáló albizottságának jelentését, amelynek alelnöke voltam. Az igazi megoldás a kormányzat kezében van: a szerződéseket jogszabályi úton keletkezéskori  időpontra visszaható hatállyal forintalapú hitelszerződéssé kellene minősíteni és így elvégezni az elszámolást, amelyből kiderülne számos adós már visszafizette a terheit.


A devizahiteles ügyvédje győzött

Tiszteletre és elismerésre méltó néhány jogász kolléga, jelen esetben Léhmann György kitartó és most már eredményes jogi küzdelme, amelyet a devizahitel szerződések ügyében folytatnak. Ez a mostani  elvi jelentőségű döntés remélhetően mielőbb jogerőre emelkedik és nem jut a másik hír szerinti döntés sorsára: hosszas luxemburgi parkoló pályára. A bankoknak a reménytelen utóvédharcok helyett szembe kellene nézni a realitásokkal és a csalárd szerződéseiket keletkezéskori időpontra szóló hatállyal forintalapúvá nyilvánítania és ez alapján elszámolnia, ezzel megelőzhető lenne százezrek sorsának tragikus irányba fordulása és egyúttal a bankok megmenthetik tisztességüket még mielőtt a társadalom teljes megvetésével és elutasításával kellene szembesülniük. Ezt a folyamatot a kormányzatnak is ösztönöznie kell, a bankok még így is tisztes profithoz juthatnak, ha pedig nem vállalják önként, akkor törvényhozási úton kell ezt előírni és így megmenteni százezreket a földönfutóvá válástól.