Felmentett 2006-os rendőrök

Magyar Nemzet nyomán, szerző: Nagy

Bizonyítottság hiányában 2015. április 19-én első fokon felmentett a Pesti Központi Kerületi Bíróság két rendőrt: Sz. Tamást és B. Norbertet, utóbbi már nincs állományban. A két rendőrt egy 2006 őszi jogsértett, Dukán Dániel idéztette a bíróság elé pótmagánvádlóként, mert szerinte 2006. szeptember 20-án a Kossuth térről hazafelé bántalmazták őt.

Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a pótmagánvádló  jogi képviselője a perbeszédében hangsúlyozta: ügyfele nem vett részt semmiféle rendbontásban, ennek ellenére a Szentkirályi utca sarkán azzal a felkiáltással, hogy „Tüntető!”, Elfogni !", a rendőrök rátámadtak, leteperték, többször megütötték, és legalább egyszer fejbe rúgták, mielőtt megbilincselték volna. Rámutatott: a 2006-os elítélések semmisségéről szóló 2011. évi XVI. törvény törvényi vélelmet állított fel arra, hogy az ebben az időszakban "intézkedő" rendőrök vallomásai és jelentései nem feleltek meg a valóságnak. Ezzel szemben a bíróság a felmentő ítéletében azt mondta ki, hogy a rendőrök vallomásának teljesen mértékben hitelt lehetett adni a bántalmazott jogsértettével szemben és kétséget kizáróan nem lehetett megállapítani, hogy ők akár tettesként, akár bűnsegédként elkövették  a terhükre rótt bűncselekményt. Ezzel lényegében a 2006 őszi rendőrbűnök relativizálására került sor, közel 9 évvel a véres események után, az elszámoltatás ezzel ebben a körben sem valósult meg.

A pótmagánvádló úgy vélte, csak a szerencsén múlott, hogy nem lett nagyobb baja (a rendőri   intézkedést kisebb-nagyobb zúzódásokkal és egy bevérzett szemmel sikerült „megúsznia”), ezért súlyos testi sértés kísérlete miatt kérte Sz. Tamás és B. Norbert elszámoltatását a bíróságtól. Az egyenruhások egyébként 2006 óta következetesen tagadták a túlzott erő alkalmazását.
A tegnap meghallgatott orvosszakértő lényegében megerősítette Dukán verzióját. Pontosabban nem tudta kizárni, hogy sérülései az elmondottak szerint keletkeztek. Mint mondta, ököllel vagy könyökkel is fejbe vághatták a fiatalembert, de a rúgás sem zárható ki egyértelműen. Ezek után hosszasan fejtegette, milyen következményei lehetnek a fejre, a szem környékére mért csapásoknak, akár a szemét is elveszthette volna a fiatalember. Érdemes megjegyezni: a történtek után a férfit őrizetbe, majd 40 napig előzetes letartóztatásba vették, és  a rendőrök hamis vádat megvalósító tanúvallomásai alapján első fokon 2 év 6 hónapra ítélték hivatalos személy elleni erőszak miatt. A büntetést másodfokon enyhítették, de az alaptalan verdiktet csak a semmisségi törvénnyel törölték el a kormányváltás után.  A fiatalember a mai napig nem kapott sem kártérítést, sem kártalanítást a meghurcolások miatt.  Megverése, ártatlanul történt elítélése és fogva tartása miatti  kárigényét bejelentette az Emberi Jogok Európai Bíróságán, a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal szemben, a Magyar Állammal és a Fővárosi Törvényszékkel szemben is, de az állami szervek az egyezség elől eddig elzárkóztak, ezért pert kellett indítania.

A felmentő ítélet ellen a vádlottak terhére bűnösség megállapítás és büntetés kiszabása érdekében fellebbezést jelentett be a pótmagánvádló.

A per korábbi tárgyalásairól szóló tudósítások itt és itt láthatók.

Részletes tudósítás az ítéletről videófelvétellel rövidesen látható lesz a honlapomon.