Európa Tanács: a homofób beszéd is legyen bűncselekmény! - határozat a homoszexuálisokkal szembeni diszkrimináció ellen

A Közgyűlés 2013. június 27-i ülésnapján határozatot  és ajánlást fogadott el a homoszexuálisokkal szembeni diszkrimináció elleni harc fokozása érdekében. Egy norvég szocialista raportőr (Hakon Haugli) jelentése alapján csaknem kétharmados többséggel (54:21) megszavazott  határozat és ajánlás bírálta a homoszexuális propaganda tiltását, felhívta Oroszországot, hogy ne vezesse be a homoszexuális propaganda kiskorúakra figyelemmel történő korlátozását. A felszólítottak között van Litvánia, Moldávia és Ukrajna is, hasonló okok miatt. A döntések célja és iránya, hogy a társadalom és az élet minden szférájában elfogadottá tegyék és egyenjogúvá az azonos neműek iránt vonzódókat, ennek keretében többek között előírja, hogy a tagállamok olyan rendelkezéseket iktassanak jogrendjükbe, amelyek  leszbikus, homoszexuális, biszexuális, transz-szexuális és interszexuális személyekkel (LGBT) szembeni toleranciát elősegítik, többek között gyűlöletbeszéd kategóriába kellene helyezni és büntetni a bíráló véleményeket, továbbá  felvilágosító kampányokat kellene indítani.

A határozat és ajánlás elfogadását az is elősegítette, hogy a legtöbb képviselőt soraiban tudó Európai Néppárt tagjai közül rendkívül csekély számban voltak jelen a szavazásnál, a heteroszexuális többség, vallásos érzületűek és a kiskorúak érdekeit szolgáló, egyébként fontos módosító javaslataikat is mind elutasították a szocialista, liberális és kommunista frakcióhoz tartozó képviselők. A vita előtti napon az Európa Tanács épülete előtt tüntetést tartottak a hagyományos értékek mellett és az azonos neműek házasságának nemrég történt franciaországi engedélyezése mellett.

Megdöbbentő hazugság szerepel a jelentésben Magyarországgal kapcsolatban: a 37. pontban a norvég rapportőr szerint a Budapesten zajló éves ún. "meleg büszkeség" vonulások - amelyek az egész város számára békés és sikeres események - 2007 óta homofób neonáci csoportok célpontjai. Ezzel szemben tény, hogy jelentős számú heteroszexuális ellentüntető tiltakozását váltja ki évről évre a provokatív menet, ők azonban semmiképpen nem nevezhetők neonácinak. Mindez alátámasztja a jelentés manipulatív jellegét.

Az idén májusban kiadott európai szivárványtérkép (készítette az Európai Unió támogatásával a homoszexuálisok érdeket védő ILGA nevű szervezet, ilga.org) szerint Magyarország 55 %-os mutatóval rendelkezik a teljesen elfogadástól a teljes elutasításig terjedő ország értékelésben. A skála alján 7%-kal Oroszország, a tetején az Egyesült Királyság szerepel 77%-kal.

Gaudi-Nagy Tamás támogatta a néppárti módosító javaslatokat és a határozat, illetve ajánlás ellen szavazott, mivel álláspontja szerint a javasolt intézkedések aránytalan teret nyitnak egy olyan kisebbségi csoport számára, amely megengedhetetlen módon akarja rákényszeríteni a társadalom többségére a saját, hagyományos nemi identitástól eltérő felfogását és kifejezetten pozitív diszkriminációt követel magának. Mindez inkább ellenhatást fog kiváltani mindazokból, akik joggal érzik úgy, hogy nem helyes ha az abnormalitást szeretnék normálisnak beállítani és fordítva. Sajnálatos a képviselő szerint, hogy a néppárti és konzervatív képviselők döntő többsége nem érezte fontosnak, hogy részt vegyen a szavazáson és megakadályozza ezeket a döntéseket.