Edward Snowden az Európa Tanácsban- videón: a tömeges lehallgatásban a németek is benne voltak

Hatalmas érdeklődés mellett került sor április 9-én az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése Jogi és Emberi Jogi Bizottsága ülésén a tömeges megfigyelési botrányt kirobbantó és jelenleg az oroszok által  biztosított menedékjogot élvező Edward Snowden meghallgatására videokonferencia útján. Az MTI az alábbi szűkszavú hírt adta ki az eseményről, amelyen a bizottság tagjaként kemény kritikával illettem a kettős mércét, amely szerint Oroszországot szankciókkal sújtják és a közgyűlési delegációjukat meg akarják fosztani a szavazati jogtól (döntés csütörtökön délelőtt várható) a Krím félsziget önrendelkezési jog szerinti csatlakozása miatt, azonban a megfigyelési botrányban nyakig érintett Egyesült Királysággal szemben semmi intézkedés nem történt. Emellett megkérdeztem a bátor fiatalembert miképpen látja az európai országok szerepét a megfigyelési botrányban és hogy értékeli az érdektelenséget, mint  legnagyobb veszélyt, amelytől tartott sikerült-e elkerülni. A kérdésem és Snowden válaszai rövidesen hangfelvételen, illetve videón hallhatók és láthatóak lesznek, addig meg kell elégedni ezzel a rövid hírrel.

Snowden most a németeket is bemártotta

Videókonferencián beszélt az Európai Tanács előtt Edward Snowden, az Egyesült Államok titkos elektronikus adatszerző tevénységét leleplező volt amerikai hírszerző. Azt mondta, nem csak a britekkel, de a németekkel is cserélt adatokat Amerika.

A brit és az ausztrál titkosszolgálat mellett a németek is cseréltek adatokat a globális elektronikus kémkedést folytató amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséggel, az NSA-vel - mondta kedden Edward Snowden, az NSA egykori, ma már orosz menedékjogot élvező munkatársa, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Strasbourgban ülésező tagjaival folytatott videó-távkonferencián.

Snowden elmondta, hogy az NSA rendelkezésére álló kereső programok, azok algoritmusai alkalmasak az egyének vagy embercsoportok internetes tevékenységének a felderítésére, egészen olyan mélységig, hogy valaki meglátogatott-e valamilyen weboldalt, illetve letöltött-e valamilyen információt.

A Snowdennel folytatott beszélgetés strasbourgi résztvevőinek egyike, Hansjörg Geiger, a német szövetségi hírszerzés volt vezetője azt szorgalmazta, hogy a titkosszolgálatok állapodjanak meg egymással egyfajta magatartási kódexben. Szerinte a NATO-szövetségesek egymás elleni kémkedése megengedhetetlen, továbbá nem lenne szabad állami eszközökkel gazdasági kémkedést folytatni, nagy adatfolyamhoz való tömeges hozzáférést pedig csak az atomfegyverek továbbterjedése, illetve a terrorizmus elleni harcban lenne szabad engedélyezni.

A beszélgetésben részt vett Gaudi Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője is, aki az MTI-nek úgy nyilatkozott: hozzászólásában kiemelte, hogy egyértelműen bebizonyosodott az Egyesült Királyság felelőssége a tömeges lehallgatásokkal kapcsolatban, követelte a felelősök megbüntetését, és azt, hogy következetesen szerezzenek érvényt az adatvédelmi előírásoknak.

hvg.hu