Dr. Gaudi-Nagy Tamás a temerini fiúk szabadulásáról az Országgyűlésben

2013. december 4-én dr. Gaudi-Nagy Tamás napirend utáni felszólalásában a négy frissen szabadult temerini fiúról tájékoztatta az Országgyűlést és a közvéleményt. Mint fogalmazott, a szabadulás mögött húzódó sorsok és küzdelmek egésze a délvidéki magyar közösség életének és sorsának tükre.

Gaudi-Nagy Tamás a hétfői bizottsági beszámoló után parlamenti felszólalásában is ismertette az „új temerini fiúk” aktuális helyzetét. Elsőként javasolta képviselőtársainak, hogy látogassanak el Temerinbe, ahol a fele-fele arányban lévő magyar és szerb közösség összességében jó viszonyban él egymás mellett, csak a Koszovóból és Boszniából betelepült szerbekkel van gond, ők gerjesztik a konfliktusokat. Rámutatott, hogy a Délvidéken a történelem során példaértékű volt a huszonöt különböző nemzetiség együttélése, de ez a betelepült szerbek miatt sokat változott.

A radikális képviselő a felszólalásában röviden bemutatta az „új temerini fiúk” kálváriájának a történetét, amelynek megismerése mindenki számára ajánlott, aki szeretné tisztán látni a helyzetet. A honatya elmondta, hogy a tizenhárom hónapig tartó előzetes letartóztatásból való szabadulásért rengeteg munkát végeztek (megemlítette az Áldozatból bűnös című film elkészítését is).

Gaudi a felszólalása végén kijelentette, hogy a magyar politika feladata az, hogy Szerbia addig ne csatlakozhasson az Unióhoz, amíg nem sikerül rendezni a délvidéki magyarok helyzetét.