A bolsevista Kúria döntése szerint Toroczkai felelős a TV ostromért

Nyilvánvaló, hogy Toroczkai és Budaházy állandó vegzálása nem véletlen. A HVIM vezetőjének szavaival élve: "Bolsevista bíróság, semmi sem változott."

2006. szeptember 18-án forradalmi hangulat alakult ki Budapesten Gyurcsány Ferenc hazugságbeszéde miatt. A Kossuth téren gyülekező emberek egyik jogos követelése az volt, hogy a közszolgálati televízióban olvassák be petíciójukat, ezért a Magyar Televízió székháza elé vonultak, ahol később összecsaptak a helyszínre vezényelt rendőrökkel, majd végül a tömeg elfoglalta a TV székházat, megrongálta a szovjet szörnyemlékművet.

Először az ügy megjelölésével kezdte el a tárgyalást az elnök, ezután az előadó a felülvizsgálati szakaszt ismertette, az elsőfokú bíróság határozatát, és a másodfokú bíróság ide vonatkozó közbenső ítéletét, majd a felperes és alperes kapcsolódó észrevételeit, indítványait.

 

Dr. Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője a tárgyalás folyamán felhívta a bíró figyelmét arra, hogy a Kossuth téren és a Szabadság téren választási gyűlés folyt – amit akkor Gergényiék is elismertek -, amire nem alkalmazható a Gyülekezési törvény, továbbá, hogy Toroczkai László semmilyen módon nem tehető a spontán kialakult tüntetés szervezőjévé, sőt közreműködése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy nem esett emberéletben kár azon a 2006-őszi estén.

Dr. Gaudi-Nagy Tamás nehezményezte, hogy a tárgyalás előtt a kezébe kapott felülvizsgálati ellenkérelemben a felperes olyan szavakat ad Toroczkai szájába, amik valójában nem hangzottak el.

A felperes továbbra is a végzés helybenhagyását és a perköltség kifizetését szorgalmazta, azzal indokolva szavait, hogy Toroczkai nem fellebbezte az elsőfokú ítélet spontán tüntetésre vonatkozó megállapítását.
A Kúria rövid, zárt tanácskozás után helyben hagyta a gyurcsányi időkre emlékeztető ítéletet: Toroczkai felelős a 2006-os Tévé ostromért.

 

A Kúria a közbenső ítéletet helybenhagyásával, megállapítja, hogy Toroczkai a felelős, köteles megtéríteni a károkat.

A károk mértékéről a Fővárosi Bíróság fog dönteni a későbbiekben, de információink szerint ez 10.000.000 és ennek kamatai, ami meghaladhatja a 15.000.000 forintot.

Az iratok ismertetése során a tanács vezetője azzal indokolta az ítéletet, hogy Toroczkai felhívására vonultak az emberek a MTV székháza elé, így ő indította el a folyamatot, ezért őt terheli minden felelősség. Külön kiemeli, hogy Toroczkai a Szabadság téren többször forradalmi hangulatra hivatkozott, ami egyértelműen alátámasztja, hogy szervezője volt az eseményeknek…

Az ügy külön érdekessége, hogy a Fővárosi Bíróság már két alkalommal elutasította a rendőrség keresetét, de a Fővárosi Ítélőtábla új eljárásra kötelezte, majd megváltoztatta az ítéletet és bűnösnek mondta ki Toroczkai Lászlót.

Az ügy következménye az, hogy most egy hosszú, több éves eljárás veszi kezdetét amelyben megpróbálják ráverni a rendőrség kárát Toroczkaira, aki még eséllyel védekezhet azzal, hogy gondosan járt el a rendfenntartás érdekében, tehát elvileg mentesülhet a felelősség alól. A történet még nem zárult le.

Dr. Gaudi-Nagy Tamást telefonon kérdeztük

Letölthető INNEN.

A Kúria indoklása

Letölthető INNEN.

Töltse le a Kúria által készített jegyzőkönyvet IDE kattintva!

(Szent Korona Rádió)