Beérett a sokéves követelés: elszállítják a pásztói ruszki emlékművet

Örömteli érzés, ha olyan vetés érik be, amelynek elhintésében magam is közreműködtem: a pásztói önkényuralmi emlékművet rövidesen végre eltávolítják. A legnagyobb érdem Kürti Zoltánt, volt parlamenti munkatársamat illeti, aki elkötelezett hazafiként és lokálpatrióta pásztóiként mozgatott meg minden követ évek óta ennek érdekében.

2011. december 11-én az Országgyűlésben az Alaptörvény Átmeneti rendelkezéseiről szóló vitában követeltem a pásztói szovjet szörnyemlékmű eltávolítását:
"Tudják, hogy mi van Pásztó főterén, milyen emlékmű van? Szovjet emlékmű van Pásztó főterén a mai napig. A pásztói emberek lesütött szemmel, szégyenszemre kell hogy tudomásul vegyék azt, hogy olyan vezetés van a városban és olyan vezetés van az országban, ami az elmúlt huszonegy év alatt nem volt képes ezt az emlékművet eltávolítani. Két vértanúja van Pásztónak, akik megpróbáltak ellenállni az '56-os elnyomásnak, őket kivégezték. És nem az ő emlékművük áll ott, hanem a Vörös Hadsereg emlékműve"
 
2013. áprilisban 12 nemzeti radikális képviselőtársammal együtt tettem fel írásbeli kérdést az azóta megbukott Martonyi János akkori  külügyminiszterhez sürgetve a torzó eltávolítását.

2013. szeptemberében Hende Csaba honvédelmi miniszterhez írásbeli kérdést intéztem , "Számíthatnak-e a pásztói polgárok a Honvédelmi Minisztérium támogatására azon törekvésükben, hogy az évtizedes politikusi ígérgetés után végre eltávolításra kerüljön a helyieket a megszállásra, megaláztatásokra emlékeztető szovjet emlékmű?” címmel. A válasz a szokásos semmitmondás.

De végre most már elhárult minden akadály, volt értelme ennek a küzdelemnek és elkerülhet a múltnak ez a torzója Pásztó közterületéről és ezzel a nemzeti közösségünk méltóságát sikerült megint erősíteni. A szimbólumoknak ereje van és a szimbólumok eltávolításának is.

Honfitársi üdvözlettel:
dr. Gaudi-Nagy Tamás nemzeti jogvédő
www.drgaudinagytamas.hu

Sajtóhír:

Beérett a sokéves követelés: elszállítják a pásztói ruszki emlékművet