Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének delegációja átvette a Gábor Áron Díjat

A Székely Nemzeti Tanács a 2011-es év Gábor Áron Díját az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése magyar delegációjának ítélte. Az elismerést a delegáció 2012. március 10-én, Marosvásárhelyen, a Székely Vértanúk emléknapján vette át.

A Székely Vértanúk emlékművénél Kalmár Ferenc és Gaudi Nagy Tamás, országgyűlési képviselők, a delegáció tagjai, Szász Jenő a Magyar Polgári Párt elnöke, a Székely Nemzeti Tanács alelnöke és Ötvös József, az Erdélyi Református Egyházkerület generális direktora idézte fel Bágyi Török János, Martonosi Gálfi Mihály és Nagyváradi Horváth Károly vértanúk emlékét, áldozatvállalásukat példaként állítva a mai autonómiaküzdelmek elé.
A székely székek küldöttei, a vendégek és résztvevők a Boldizsár Béla által vezetett 15-ös Székely Határőr Gyalogezred Tuzson János Szakaszának felvezetésével, énekszóval vonult a Kultúrpalotához.

A delegáció tagjai – Braun Márton, a delegáció a vezetője, Szabó Vilmos, Kalmár Ferenc, Gaudi Nagy Tamás, Ékes József, Gruber Attila, Hoppál Péter, Nagy Gábor országgyűlési képviselők, valamint Sárdi Péter államtitkár, az Országgyűlés Külügyi Hivatalának vezetője, a delegáció titkára, Gotscháll Judit a delegáció helyettes titkára – a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében tiszteletükre szervezett díszelőadáson vették át az elismerést. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke laudációjában emlékeztetett: „1848-ban, a Háromszék ellen vonuló Puchner császári tábornok seregét a székelyek ágyútűzzel fogadták. Gábor Áron a templomok harangjaiból öntött ágyúkat, hogy meg tudják védeni a szabadságot. Ma a székelyek szabadságát a jog eszközével kell kivívni, és ehhez továbbítani kell a székelység népszavazáson is kinyilvánított akaratát Európa és a nagyvilág minden fórumára, és érvényt kell neki szerezni. Metaforikus képpel élve: ma az ágyúkból is harangot kell önteni, hogy összegzett hangjuk hallható legyen az egész világon. Ebben, a jog eszközével folytatott küzdelemben segített nekünk az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének magyar delegációja. Köszönet érte. Arra kérjük, hogy a jövőben is figyelmeztesse a Közgyűlést, Székelyföldön ma nem dörögnek az ágyúk, de a harangok zúgnak, és azt üzenik, felkészültünk arra, hogy a sorsunkat magunk irányítsuk. Azt üzeni a székely harangok, a csíksomlyói harangok zúgása: Székelyföld készen áll a területi autonómiára!”
A díszelőadáson, amelynek mottója a Székely Vertanókemlékművére vésett Jókai Mór idézet volt: „törvényes, szabad és független nemzeti állást”, részt vett Dr. Zsigmond Barna Pál, a Magyar Köztársaság csíkszeredai főkonzulja, Szilágyi Mátyás, a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulja, Szekeres Sándor, a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának titkára.

A Gábor Áron Díjat évről-évre azok kapják, akik abban az évben a legtöbbet tették Székelyföld autonómiájáért. A Székely Nemzeti Tanács küldöttsége 2010. szeptember 15-én tanácskozott a magyar delegációja tagjaival, akik vállalták, hogy támogatják, és az Európa Tanácsban képviselik Székelyföld autonómiatörekvését.

Az ezt követő ülésszakokon a magyar delegáció minden alkalmat kihasznált, hogy Székelyföldre terelje a figyelmet, és a Közgyűlés megismerje a székelyek jogos és az Európa Tanács dokumentumaival is összhangban levő törekvését. Az igazi áttörést a 2011/1832 számú határozat jelentette, amely magyar kezdeményezésre tette a tagállamok feladatává az autonómia szavatolását az önrendelkezési jog biztosítása érdekében.
(Erdély Ma)