Az ET parlamenti közgyűlése alkotmányos reformra, valamint a választási törvény megváltoztatására is felszólította Ukrajnát.


Brüsszel, 2012. január 26., csütörtök (MTI) - Az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése, amely ezen a héten plenáris ülésszakot tart Strasbourgban, csütörtökön elfogadott állásfoglalásában felszólította az ukrán hatóságokat, hogy ejtsék a volt kijevi kormánytagok - köztük Julija Timosenko korábbi miniszterelnök - ellen emelt vádakat.


    Az állásfoglalásban arra kérték az ukrán államfőt, vegye fontolóra Timosenko szabadlábra helyezését, és tegye lehetővé, hogy a volt kormányfő induljon a közelgő parlamenti választásokon.

    Az ET parlamenti közgyűlése aggodalmának adott hangot Julija Timosenko egészségi állapotának rosszabbra fordulása miatt, és felszólította az ukrán hatóságokat, biztosítsák az egykori miniszterelnök "független orvosok" által történő megvizsgálását.

    Az állásfoglalásban kemény hangon bírálták az ukrán igazságszolgáltatási rendszert, és azt, hogy az ukrán büntető törvénykönyv alapján szokványos politikai döntéshozatali aktusokat utólag büntetőjogi tényállásként lehet értelmezni.

    Az ET parlamenti közgyűlése egyúttal alkotmányos reformra, valamint a választási törvény megváltoztatására is felszólította Ukrajnát.

    Ez utóbbi ponttal kapcsolatban Kalmár Ferenc András KDNP-s országgyűlési képviselő, aki részt vesz az ET parlamenti közgyűlésének munkájában, telefonon arról tájékoztatta az MTI-t: román-moldovai-magyar együttműködésnek köszönhetően sikerült elfogadtatni és az állásfoglalásba bevenni azt a követelést is, hogy az ukrán központi választási bizottság a választókerületek határainak kijelölésekor vegye figyelembe, mely területeken laknak nagyobb számban nemzeti kisebbségekhez tartozók, és e kisebbségek számára legyen kedvező a határvonalak kijelölése.

    Ez a szempont - erősítette meg az MTI-nek szintén telefonon nyilatkozó Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő - az ukrajnai magyar, román, valamint bolgár kisebbség számára bír jelentőséggel.