2012 március: ÁVH-s rendőrterror IMF parancsra- Gaudi és Zagyva leleplező sajtótájékoztatója is rendőri zaklatás mellett zajlott

Rendkívüli rendőrségi készültség mellett tartotta meg Zagyva György Gyula és Gaudi-Nagy Tamás a Jobbik országgyűlési képviselői, a budapesti Szabadság téren, a Bank Center elé bejelentett sajtótájékoztatójukat. Az eseményt több tucat rendőr „biztosította”, egy rendőr százados pedig civil ruhában a sajtó munkatársai között elvegyülve kamerával felvételeket készített. Ezért hivatali visszaélés gyanújával a Jobbik politikusai feljelentést tesznek.

Rendőrök mindenfelé

A múlt héten, vélelmezhetően az IMF parancsára embereket hurcoltak el Magyarországon. Tanúkihallgatásra vittek el több személyt a lakásukról és oktatási intézményekből, ilyen esetek legutoljára az ötvenes években, illetve a Szilvásy-Gyurcsány érában fordultak elő – jelentette ki Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján.

A politikus kitért arra, hogy volt olyan eset, amikor egy lányhoz hajnalban kimentek a rendőrök, pedig csupán annyi volt a „bűne”, hogy a volt barátja részt vett a március 15-ei Bank Centernél megtartott demonstráción. A rendőrök be akartak menni a lakásába, annak ellenére, hogy nem volt házkutatási parancsuk.

A már IMF-őrségként funkcionáló rendőrség ma reggel kényszerítés bűntettének kísérlete miatt előállította Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Mozgalom elnökét és házkutatást is tartottak nála – mondta a képviselő. Hozzátette: lefoglalták a számítógépét és a telefonját is, ami feltételezése szerint a titkosszolgálatok adatgyűjtését szolgálja.

Azóta már kiengedték a Szegedi Rendőrkapitányságról, ahol megtörtént a tanúkihallgatása, de ehhez nem kellett volna bilincsbe verni és házkutatást tartani - szögezte le Zagyva. Szerinte azért folyik a megfélemlítés a hazafiak ellen, mert a magyar kormány „gazdái” a világ igazi irányítói, haragra gerjedtek a március 15-ei események miatt és utasították a magyar rendőrséget.

Gaudi: a sajtó munkatársait is zaklatások érték

Az IMF magyarországi diktátorainak akartak átadni hazafiak békés keretek között egy petíciót, erre válaszul boszorkányüldözés indult azok ellen, aki állítólagosan részt vettek ebben az "akcióban" - jelentette ki Gaudi-Nagy Tamás, országgyűlési képviselő.

Ekkor derült ki, hogy egy rendőrszázados a sajtó munkatársai között elvegyülve készített felvételeket.

A politikus elmondta, a most történt jogsértések rendkívüli hasonlóságot mutatnak a 2008-ban a „Magyarok Nyilai” ügyben indított rendőrségi akciókkal. Akkor szintén a hajnali órákban, kommandósok vittek be személyeket tanúkihallgatásra, és a házkutatások keretében olyan rendkívül veszélyes eszközöket foglaltak le, mint a cukor. Ezek a módszerek a Draskovics-Gyurcsány által fémjelzett időket hozzák vissza – tette hozzá.

A képviselő leszögezte: a büntetőeljárásról szóló törvény kimondja, hogy a bűncselekményekkel kapcsolatban a rendőrség tanúkat felkutathat, de a tanúk meghallgatásának vannak szabályai, idézést kell küldeni és amennyiben nem jelenik meg, legvégső esetben elő lehet vezettetni. Gaudi szerint az, ha valakit idézés nélkül tanúként, hajnalban a lakókörnyezetéből kirángatnak, az iskolájából elhurcolnak felháborító és rendkívül jogellenes.

Gaudi-Nagy Tamás elmondta: a fiatalok március 15-ei békése petícióátadási kísérletét próbálják meg valami rendkívüli bűncselekménynek beállítani, amit jogvédőként elfogadhatatlanak tart.

A politikus kitért arra, hogy a március 15-ei események után a Hír Tv riporterét, Kisberk Szabolcsot szintén berendelték tanúkihallgatásra, ahol számon kérték tőle, hogy miért készített felvételeket az eseményről. Gaudi szerint az, hogy a sajtó munkatársait durván és jogellenesen akadályozzák a munkájuk elvégzésében szintén elfogadhatatlan.

A sajtótájékoztatót követően, Gaudi-Nagy Tamás megkérdezte az egyik operatőrt, hogy milyen médiumnak készít felvételeket. Miután az operatőr megtagadta a válaszadást a képviselő arra kérte, hogy akkor ne készítsen felvételeket és állítsa le a kamerát. Mivel erre nem volt hajlandó, rendőrt hívott. Ekkor derült ki, hogy egy redőszázados a sajtó munkatársai között elvegyülve készített felvételeket. Ezért hivatali visszaélés gyanújával a Jobbik politikusa feljelentést tesz.

J.F.

barikad.hu