A 2006 őszi jogsértéseket dokumentáló filmet mutatott be a Nemzeti Jogvédő Szolgálat

A 2006 őszi jogsértéseket dokumentáló filmet mutatott be a Nemzeti Jogvédő Szolgálat Budapest, 2013. október 20., vasárnap (MTI) - "Res Judicata - 2006 ősze: ítélt dolog" címmel a 2006 őszi jogsértéseket, bírói ítéleteken és jogi határozatokon, személyes példákon keresztül dokumentáló filmet mutatott be vasárnap Budapesten a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (NJSZ) és a Nemzeti Jogvédő Alapítvány (NJA).

Morvai Krisztina független európai parlamenti képviselő, az NJSZ aktivistája a vetítés előtt azt mondta: azért vált szükségessé a tények és adatok bemutatása, mert a magukat balliberálisnak nevezők egyre inkább tagadják a 2006-ban történt jogsértéseket, illetve bagatellizálják az önkényeskedéseket, a rendőri brutalitást.

Ugyanakkor vannak olyanok is, akik szerint a történtek jogszerűek voltak, sőt úgy nyilatkoznak, hogy újra ezt csinálnák, ha hatalomra kerülne a balliberális oldal - mondta a politikus.
Morvai Krisztina hangsúlyozta, hogy a jogellenes, brutális tömegoszlatásokat, önkényes fogva tartásokat, fogdai kínzásokat bemutató filmet egy olyan sorozat első részének szánják, amelynek keretében teljes mértékben dokumentálják a jogsértéseket.
Zétényi Zsolt, a NJA elnöke a vetítést megelőzően azt mondta: az alkotás azért is hasznos lehet, mert talán vannak még olyan jogsértő bírósági ítéleteket elszenvedett emberek, akiknek elmarasztalását a filmnek köszönhetően nyilvánítják majd semmissé.
A civil szervezet vezetője a továbbiakban az Aradi Vértanúk tragédiájával, az Őszirózsás forradalommal, az 1956-os szabadságharccal egy sorban említette a 2006 őszén történteket. Mint mondta, az emberek 2006-ban újra szerették volna átélni a szabadság élményét és "ebbe vágott bele az agresszió, az erőszak, a kíméletlen embertelenség".

A rendőri vezetők ellen folyó perre utalva azt mondta, hogy egy "látszatperrel" nem zárható le az ügy. Gaudi Nagy Tamás jobbikos országgyűlési képviselő, a NJSZ ügyvezetője úgy fogalmazott, hogy "2006 népfelkelés volt, amit vérbe fojtottak Gyurcsányék, hogy hatalmukat megőrizzék".
Ugyanakkor csakúgy mint 1956-ot, 2006 őszét is megtorlások és koncepciós eljárások követték - tette hozzá.
Ebben a helyzetben nem hagyhatják futni a kínzások elkövetőit, vagyis Gyurcsány Ferenc elítélését és bebörtönzését követelik - mondta Gaudi Nagy Tamás.

A másfél órás film elején Göncz Kinga szocialista Európai Parlamenti képviselő, Heller Ágnes filozófus és Debreczeni József közíró-politikus nyilatkozatait idézik fel az alkotók. Ezek során a megszólalók egyrészt tagadják, hogy jogsértések történtek volna, illetve legendagyártásról és a kormány megdöntésére irányuló puccskísérlet gyanújáról beszélnek.
Ezt követően a jogsértettek mesélik el, hogy miként verték meg és tartották fogva, miként alázták meg őket a rendőrök, illetve Morvai Krisztina és Gaudi Nagy Tamás ismertetik az ügyük kapcsán született bírósági ítéleteket, illetve jogi határozatokat, továbbá kommentárokat fűznek a történtekhez.

 A rendezvényen bemutatták a Nemzeti Jogvédő Alapítvány korábban megjelent, Jogvédők a nemzet szolgálatában 2004-2011 című, több mint 530 oldalas kötetét is. A szerző, Varga Domokos György nagy terjedelemben foglalkozik a 2006 őszét követő jogvédő tevékenységgel.

MTI