1956-2006-2014: az igazságtétel és önrendelkezés elengedhetetlen!

Ma a dicsőséges 1956-os szabadságharc 58. évfordulója kapcsán szeretnék megosztani Veletek néhány fontos gondolatot.

1956 és 2006 egy tőröl fakadt: a magyar nemzet szabadságvágya a tettekben is megnyilvánult, bátrak és elszántak szembeszálltak az elnyomókkal. Mindkettőt leverték, de a nemzet szabadság iránti vágyát megtörni nem lehetett sem 58, sem pedig 8 éve.

Fontos, hogy ezen a napon megemlékezzünk a bátrakról, a hősökről: maréknyi elszánt magyar fiatal a világ akkori leghatalmasabb hadseregét tudta legyőzni. Követendő példakánt kell rájuk tekintenünk. A győzelem után jött a politika árulása: Kádár-Apró-Dögei, és Biszkuék a Vörös Hadsereg szuronyai élén visszahozták a diktatúrát, az alávetettséget és az önrendelkezéstől való megfosztottságot. Fontos, hogy az árulókat is számon tartsuk, mert sajnos a történelem azt igazolja, hogy mindig akadnak olyanok, akik saját nemzetüket idegen érdekeknek szolgáltatják ki.

Biszku elítélése csak az első lépés, amelyet sokan követeltünk az elmúlt parlamenti ciklusban, de jönnie kell a többi bűnösnek is. Azok is sorra kell kerüljenek, akik 1990-ig, majd pedig a rendszerváltásnak hazudott gengszterváltás után követtek el nemzetellenes bűnöket. Tehát a privatizátorok, a földrablók és a hazánkat megint függésbe taszítók. És persze a 2006-os szemkilövetők is.

Nekem az jutott osztályrészül, hogy a 8 évvel ezelőtti népfelkelés részese lehettem: számos elkötelezett jogász kollégával együtt nemzeti jogvédőként küzdöttem együtt a hatalmát rendőri erőszakkal megtartó gyurcsányi rendszer jogsértései ellen, amely kapcsán Európa megint csendben maradt.

(Most itt az Európai Parlamentben Magyarország volt megint a téma, de a látszólagos vita álarca mögé rejtve néppárti- szocialista-liberális nagykoalíció tegnap segítette hatalomra a magát az EU utolsó esélyének nevező, neoliberális, gyarmatosító, önrendelkezést felszámoló célokért dolgozni kívánó Juncker-féle Bizottságot.  Navracsics Tiborral együtt, aki nekem még országgyűlési képviselőként feltett – Martonyi távozását és Kárpátalja visszakövetelését sürgető - levelemre felelőtlen politikai akciónak nevezte a Kárpátaljáért idén márciusban tartott, általam szervezett tüntetést és elfogadott petíciót.

Lehet, hogy sokaknak meglepő, de a 2006-os nemzeti jogvédő küzdelem még ma is folyik több fronton.

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvédeivel több száz koncepciós eljárással szemben védtük az ellenállókat, meghurcolt civileket túlnyomórészt sikerrel, ilyen eljárás már nem folyik. Számos károsult azonban még ma sem jutott jóvátételhez – sokakkal ellentétben -, a jogellenesen feloszlatott Nádor utcai és Kossuth téri tüntetőknek perelniük kell, a mai rendőrség pedig körömszakadtáig védi a védhetetlent, minden bizonyíték, ítélet és jelentés ellenére.

Még mindig várat magára a 2006 szeptember 19-21-ei embervadászatok, illetve a 2006. október 23-i vérengzés felelőseinek elítélése is. Október 28-án folytatódik az a büntetőper, amelyben az egyik általam képviselt 2006-os áldozat ültette vádlottak padjára bántalmazóit. Ezért a felelősségre vonásért országgyűlési képviselőként is minden követ megmozgattam. Gyurcsányt a rendőrterror felbujtóját az ügyészség nem merte megvádolni, a rendőrvezetők tavaly ősszel indult büntetőpere döcögve halad, nem terrorcselekmény a vád, minket nemzeti jogvédőket pedig az ügyészség és bíróság közösen akadályoz abban, hogy véresre vert, bebörtönzött, kilőtt szemű sértettek érdekében fellépjünk.

Ehelyett sikerült engem, mint elszámoltatást követelő jogvédőt országgyűlési mandátumom utolsó napján a május 6-i földvédő tüntetésen elmondott beszédem miatt nyilvánvalóan alaptalanul vád alá helyezni. Egy jó hírnevére kényes, 2006 őszi megtorlásokban részt vevő ügyész pedig a tavalyi évfordulón elmondott, őt bíráló beszédrészlet miatt feljelentett, az eljárás azóta is folyik.

Döbbenjünk rá mi zajlik  itt! Hol késik az elszámoltatás? Miért maradtak büntetlenek a nemzetellenes bűnök? Miért engedjük  ma is, hogy a kiszolgáltatottság teret nyerjen?

Ne felejtsük el tehát követelni az igazságtételt 2006 bűneiért és minden nemzetellenes cselekményért!

Az évforduló alkalmával kérlek nézzétek meg Morvai Krisztinával és Almási Lajossal 2006 őszi rendőrterrorról a jogerős ítéletek fényében tavaly ősszel készített és bemutatott felrázó és megrázó dokumentumfilmet. Remélem átjön az üzenet!

Strasbourg, 2014. október 23.

Dr. Gaudi-Nagy Tamás nemzeti jogvédő, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője
www.gaudinagytamas.hu