A „Temerini hetek”- vélemény egy szülő tollából

Ezen az úton szeretném tudatni a nyilvánossággal, és pontosan részletezni és elemezni mit is tett dr. Gaudi-Nagy Tamás, dr. Morvai Krisztina és Rácz Szabó László a „Temerini hetek”-ként elhíresült ügyben.
Bevallom őszintén mivel nem voltam jártas a dolgokban így először próbáltam a fiam ügyében a VMSZ-hez fordulni , de számos kérésem „süket fülekre” talált a „vmsz-es pártkatonák” körében. Mert mint minden felelős szülő próbáltam menteni  a fiam , de egyszerűen nem tudtam kihez fordulni  és ekkor kezdtem el komolyabban vizsgálni az 5 Temerini fiú ügyét akik hasonló helyzetbe kerültek magyarságuk miatt mint az én fiam. Kilátástalan helyzetünk miatt szinte az ügyvédeken kívül  nem tudtunk kihez fordulni , de ekkor szerencsére jött a fordulat  és a Temerini fiúk és más személyek közben járásával a fiaink esete eljutott , pár országgyűlési és európai parlamenti képviselő fülébe akik biztosítottak afelől , hogy mindent meg fognak tenni , hogy a fiaink mielőbb szabadlábra kerülhessenek. A következő lépés az volt, hogy számos jó szándékú ember segítségével sikerült megtartanunk egy lakossági fórumot Temerinben és ilyen módon végre sikerült a nagy nyilvánosság figyelmét is felkeltenünk   a fiaink esetével kapcsolatban a fórumon részt vett dr. Gaudi-Nagy Tamás és Baráth Zsolt magyar országgyűlési  képviselők akik ismételten kiemelték annak fontosságát , hogy a magyar kormány határozottabban álljon ki a fiúk mellett.

Ez a fórum után lettek elkészítve az első interjúk a szülők részéről melyek később belekerültek az "Áldozatból bűnös” nevet viselő dokumentumfilmbe. Ekkor  dr. Gaudi-Nagy Tamás a szülőknek átadott fejenkénti 10.000 Ft-ot azzal a kitétellel , hogy ezt az összeget juttassuk be  a fiainknak a börtönbe. A következő hetekben és hónapokban számos alkalommal értesültem afelől, hogy dr.Gaudi-Nagy Tamás tényleg elkötelezett afelől , hogy a fiaink kijussanak a börtönből, az említett dokumentumfilmet egészen Strassbourgig és Brüszelig elvitték ahol az említett be is lett mutatva, valamint szórólapokkal próbáltak nyomást gyakorolni Szerbiára, sőt dr. Gaudi-Nagy Tamás még kérdéseket is tett fel a szerb elnöknek, aki természetesen próbálta „degradálni a délvidéken élő honfitársaink” helyzetét.

Ekkor történt az is mikor dr. Gaudi-Nagy Tamást megpróbálták megakadályozni, hogy CD-t amire a dokumentum film volt felvéve és a szórólapokat mely részletes leírást tartalmazott a délvidéki helyzetről átadhassa a szerb államfőnek. Számos alkalommal próbálták felhívni a figyelmet az ártatlanul bebörtönözött fiaink sanyarú sorsára, egy ilyen alkalom volt a Budapesten megtartott lakóssági fórum, amelyen szintén levetítették az „áldozatból bűnös” című dokumentumfilmet,  valamint az est folyamán bemutatásra került a fiúk ügyében szintén sokat dolgozó Bozóki Antal ügyvéd úr „A magyar közösség Szerbiában” című könyve.

A következő könyvbemutató pedig Temerinben lett megtartva, de ez előtt történt egy váratlan és egyben örömteli esemény 2013 november 28-án a fiainkat kiengedték az előzetes letartóztatásból és ezen a lakóssági fórumon már ők is részt vehettek, persze tisztában vagyok azzal , hogy ez nem egy csoda folytán történt hanem , kizárólag dr. Gaudi-Nagy Tamás, dr. Morvai Krisztina, Rácz Szabó László és számos jó szándékú ember önzetlen kiállása és munkája eredményeképpen.

Szeretnék még megemlíteni  egy számomra és gondolom minden szülő számára egy fontos dolgot ami szintén Gaudi-Nagy Tamás nevéhez fűződik ez pedig a jogsegély szolgálat mely bár anyagilag tudja és tudta hatástalanítani az anyagi terheket mely alatt a fiaink jogi képviseletét értem s melyet ennek a jogsegély szolgálatnak köszönve az említettek költségeit a magyar állam finanszírozta.

Tisztelettel:

Apatócki Magdolna (Apatócki Flórián édesanya)