Visszaélésekre ad lehetőséget a választási eljárásról szóló törvény

2013. május 23-i ülésnapon, a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/11200.) vitájában a jobbikos Szabó Gábor arra figyelmeztette a kormányoldalt, hogy szerintük számos visszaélést eredményez majd a javaslat azon hiányossága, hogy a jelöltet állító, de egy bizonyos társadalmi támogatottságot a választáson el nem érő szervezetnek nem kell visszafizetnie a kapott állami támogatást.

Az ellenzéki politikus szerint így akár több százmillió forintot is felvehetnek valós támogatottsággal nem rendelkező pártok, amelyek költekezésüket fiktív számlákkal igazolják.

Gaudi-Nagy Tamás csatlakozva képviselőtársához a témával kapcsolatban kifejtette, legszívesebben azonnal visszaadná a szót az államtitkárnak, mert nem érkezett megnyugtató válasz a Szabó által felvetettekre.

A választási célra adott kampánypénzek sorsa fölött nagyon felelősen kell eljárni, ezzel kapcsolatosan oda kell figyelni arra, hogy a legszigorúbb szempontok érvényesüljenek - hangsúlyozta Gaudi, a rendszer megújítását szorgalmazva. Felszólalása végén a választási visszaélések kiszűrésére tett jobbikos javaslatok elfogadását kérte az Országgyűléstől a nemzeti radikális képviselő.