Videó és Gaudi-Nagy Tamás közleménye

Gaudi az autonómia keretegyezmény létrehozását sürgette az Európa Tanácsban

 

Az Európa Tanács 2012 őszi parlamenti közgyűlésének október 2-i ülésnapján Strasbourgban Gaudi-Nagy Tamás az ET soros elnökségét adó Albánia külügyminiszterét kérdezte arról, hogy mikor készül el a 2003-as autonómiahatározat (1334/2003, tavaly Gaudi és Kalmár képviselők javaslatára az 1832/2011 határozattal megerősítést nyert.) alapján az autonómiákról szóló keretegyezmény, amely a hagyományos nemzeti közösségek (pl. székelyek, akik autonómia igényét nemrég utasította el felháborító módon a román szenátus) zámára területi alapú közösségi jogok biztosítását szabályozná.

Ezt a feladatot a hagyományos nemzeti közösségek által lakott területek számára üdvös modellként leíró és minden államnak véres konfliktusok megelőzése érdekében szorgalmazó 1334/2003-as  határozat (Gross jelentés alapján) ajánlása írja elő az Európa Tanács tagjait tömörítő állandó szerv, a Miniszterek Tanácsa számára.

Sajnálatos módon  azóta nem történt érdemi lépést az ügyben, az az Európa Tanács soros elnökségét adó Albániát képviselő külügyminiszter válaszában elhárította a feladat teljesítését tévesen hangsúlyozva, hogy az Európa Tanács a nemzeti közösségek védelmét az egyéni jogok talaján szabályozza. Ez különösen az egy évvel ezelőtt született megerősítő határozat (1832/2011) fényében elfogadhatatlan.

A magyar diplomácia feladata és felelőssége, hogy az autonómiában érdekelt nemzetekkel együtt határozottan lépjen fel az európai autonómia egyezmény érdekében és végre valódi védhatalomként lépjen fel a magyar állam az elszakított területen élő magyarok önrendelkezésért és ne tűrje a magyarlakta területek beolvasztását. Ennek különös időszerűséget ad az európai modellek alapján megalkotott és helyi népszavazásokon megerősített székely autonómia-statútum román törvényhozás általi elutasítása. Itt az ideje a határozott és kemény fellépésnek! 

Gaudi-Nagy Tamás
országgyűlési képviselő


Alább az MTI beszámolója:

Az ET huszonnégy delegáltja írta alá azt a határozati javaslatot, amelyet Kovács Elvira néppárti szerbiai parlamenti képviselő - a Vajdasági Magyar Szövetség színeiben - nyújtott be arról, hogy a parlamenti közgyűlésnek dokumentumban kellene összefoglalnia az őshonos etnikai, kulturális, nyelvi, illetve vallási kisebbségek helyzetének javítását célzó bevált gyakorlatokat, és ennek alapján ajánlásokat kellene tennie az ET tagállamainak. Ennek a jelentésnek az összeállítását bízták most a magyar országgyűlési képviselőre.

Gaudi-Nagy Tamás jobbikos országgyűlési képviselő - a 24 aláíró egyike - ennek kapcsán közleményt tett közzé, amelyben az autonómia keretegyezmény létrehozását sürgette. Felhívta a figyelmet arra, hogy ennek a keretegyezménynek a kidolgozását "a hagyományos nemzeti közösségek által lakott területek számára üdvös modellként leíró" ET-ajánlás írja elő az Európa Tanács tagjait tömörítő állandó szerv, a Miniszterek Tanácsa számára.

Gaudi szerint "a magyar diplomácia feladata és felelőssége, hogy az autonómiában érdekelt nemzetekkel együtt határozottan lépjen fel az európai autonómia egyezmény érdekében, (...) végre valódi védhatalomként lépjen fel a magyar állam az elszakított területen élő magyarok önrendelkezésért, és ne tűrje a magyarlakta területek beolvasztását".