Vasárnap a Pesti Központi Kerületi Bíróság szabadlábra helyezte a Londonban kiadatási letartóztatásba helyezett 2006-os tüntetőt.

Mint az korábban napvilágot látott, 2013.augusztus 7-én Londonban kiadatási letartóztatásba helyezték Kiss Dániel magyar állampolgárt, aki 2006. szeptember 18-án részt vett a Magyar Televízió előtt tartott tüntetésen. Ismeretes, hogy a tüntetés az MTV-székház védelmére kirendelt rendőrökkel való összecsapásba torkollott.

A londoni magyar közösségtől kapott friss információkat követően, a kiadatási letartóztatásról szóló hírek nyomán a Nemzeti Jogvédő Szolgálat haladéktalanul nekilátott a védelem megszervezésének.

A büntetlen előéletű fiatalembert az MTV-székház ostroma kapcsán megvádolták. Az ügy kezdetén aktívan részt vett a nyomozati eljárásban, majd amikor a nyomozás lezárult, de még a vádemelés nem történt meg, munkavállalás céljából a brit fővárosba távozott. 2008-tól életvitelszerűen Londonban tartózkodik, ahol szabadidejében a kint élő magyarok nemzeti eseményeit szervezi, aktív közösségi életet él. Megházasodott, egy 7 éves kisfiú édesapja.

A 2006-os őszi eseményekkel összefüggésben az MTV-ostromban részvevő személyek ellen indult büntetőeljárás befejeződött, ebben az eljárásban Kiss Dániel nem tudott részt venni, mert ugyan vele szemben is vádat emeltek hivatalos személy elleni erőszak és közérdekű üzem működésének megzavarása miatt, de tekintettel arra, hogy több tartózkodási helye is volt, a hatóság nem találta az eljárás alatt és így nem tudta részére az idézéseket kézbesíteni.

Ezt követően most, az események után 7 évvel, a bíróság nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene, így került a brit rendőrség kiadatási letartóztatásába. A fiatalember 16-án, a péntek esti órákban érkezett rendőri kísérettel a Liszt Ferenc repülőtérre, ahonnan a fogdába szállították.

Az egész eljárásra jellemző, hogy Kiss Dániel meghatalmazott jogi képviselőjeként eljáró, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat elnökségi tagja, dr. Novozánszky Ilona az eljárási cselekmények egyikéről sem kapott értesítést. Sem az elfogatóparancs kiadásáról, sem arról, hogy a tárgyalásig hol helyezik el védencét, de még a tárgyalás pontos idejéről és helyszínéről sem, miközben a büntetőeljárási jog biztosítja, illetve Magyarország Alaptörvénye XXVIII. cikke (3) is kimondja, hogy „a büntetőeljárás alá vont személynek az eljárás minden szakaszában joga van a védelemhez”.

Dr. Novozánszky Ilona a fogvatartás helyéről, mint ahogy a tárgyalás helyéről és idejéről is csak hosszas utánajárás után szerzett tudomást. A tárgyaláson a Pesti Központi Kerületi Bíróság, az ügyészség indítványa ellenében a védői érvelést fogadta el, és Kiss Dániel azonnali szabadlábra helyezését rendelte el. Sikerült a meghurcolt fiatalember szabadságát visszaszerezni, így bebizonyosodott, hogy az ellene kiadott elfogatóparancs és kényszerintézkedés fölösleges és megalapozatlan volt.

Kijelenthetjük, hogy 7 év után is vadászat folyik a Gyurcsány- és Bajnai-rezsimek ellen fellépő, a diktatórikus kormányok ellen tiltakozó civilek ellen, a védelmükben eljáró jogvédők, ügyvédek munkája elé pedig akadályok sokaságát gördítik. Ezzel szemben a 2006-os véres eseményekért felelős személyeket nem gyanúsították meg terrorcselekmény elkövetésével, a politikai felelősök elszámoltatására pedig gyakorlatilag lépések sem történtek, annak ellenére, hogy az elszámoltatásra tett ígéret, a társadalom igazságérzete, az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom mindezeket megkövetelné.

A hatóság a jelen eljárásban meghurcolt Kiss Dánielre kívánja hárítani a kiadatással kapcsolatos mindennemű költséget, aki a rezsimmel szemben tanúsított bátor kiállása és a londoni magyarság összetartásáért végzett lelkes munkájáért nem üldözést, sokkal inkább elismerést érdemelne.

Budapest, 2013.augusztus 19.
Nemzeti Jogvédő Szolgálat

Kapcsolódó:

Novozánszky Ilona, a Londonban kiadatási letartóztatásba helyezett férfi ügyvédje volt az Echo TV vendége
A magyar bíróság kérésére kiadatási letartóztatásba helyeztek egy magyar állampolgárságú 2006 őszi tüntetőt Londonban