Van élet az Európai Unión kívül?

Gaudi-Nagy Tamás erről kérdezi Orbán Viktort. A jobbikos honatya szerint nyolc évvel ezelőtt csalárd népszavazással kényszerítették csatlakozásra hazánkat. A képviselő felsorolja, mely területeken veszített Magyarország az uniós csatlakozással, kezdve a gazdasági kérdésektől az elmaradt nemzetegyesítésig. "Világos számunkra, hogy nem vagyunk haszonélvezői az uniónak, önök nem mutatják meg azokat az összegeket, amelyeket elveszítünk" - teszi hozzá. Gaudi-Nagy arra kéri a miniszterelnököt, valljon színt, van-e élet az unión kívül.


Orbán szerint Magyarországnak nagy értéke, hogy tagja az EU-nak, a választás pedig tisztesség volt, mivel több érv volt mellette, mint ellene. Uniós tagságunk a kormányfő szerint évente 1000 milliárd forintot hoz hazánknak. Exportunk és importunk kétharmada az EU-hoz köt minket, példaként az Audit, a Mercedes-t és az Opelt hozta fel. Hazánk érdeke a keleti nyitás is - teszi hozzá -, ebben van még mit pótolnunk.

Novák Előd viszontválaszában sérelmezi, hogy a kormány az alaptörvényben tiltotta meg uniós tagságunk kérdésének nép elé vitelét. A jobbikos képviselő utal korábbi akciójára, melynek keretében az Országgyűlés Irodaházáról eltávolították az uniós zászlót. Az uniós törvények nem írják el a tizenkét csillagos lobogó kitűzését az Országgyűlés épületeire, ezért "visszaállítva a törvényes rendet" Novák Előd és Murányi Levente 56-os szabadságharcos levették azt.

kép

Novák Előd átnyújtja Lezsák Sándornak a május 1-jén leszedett uniós zászlót