Találkozók, sajtótájékoztató, közmeghallgatás, tüntetés, bemutató anyagok, dokumentumfilm bemutató, kérdések Nikolićhoz... - Az Európa Tanács előtt szembesítették a szerb államelnököt a délvidéki magyarok helyzetével (Videó)

Tomislav Nikolić szerb elnök volt a vendégszónok csütörtökön az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének strasbourgi ülésén. Gaudi-Nagy Tamás jobbikos országgyűlési képviselő felvetésére Nikolić azt mondta, hogy nincs miért aggódniuk a délvidéki magyaroknak.

Az ET-székház épülete előtt ezt megelőzően magyarok, elzásziak és franciák közös demonstráción követelték a délvidéki magyarellenes erőszak megszüntetését, valamint a területi autonómia megadását az ott élő magyaroknak. A tüntetők szerint ugyanis nagyon is van miért aggódniuk, ezt pedig a folyamatos magyarellenes kilengések és jogfosztások is bizonyítják.

Nikolić átfogó beszédben vázolta országa politikáját, majd beszéde után képviselői kérdésekre válaszolt. Gaudi a délvidéki magyarok ügyét vetette fel, mire a szerb elnök azt felelete, hogy a délvidéki magyaroknak nincs miért aggódniuk, senki nincs közülük veszélyben. Nikolić emlékeztetett arra, hogy június végén "lezártak egy fejezetet", amikor a délvidéki Csúrogon Áder János magyar köztársasági elnökkel együtt, a szerb-magyar történelmi megbékélés jegyében, a II. világháborúban ártatlanul megölt magyar, illetve szerb áldozatok vesztőhelyén rótták le kegyeletüket.

Azonban a kormányfő arról nem beszélt, hogy Áderrel ellentétben ő nem ejtette ki a száján a bocsánat szót, csupán csak a gyilkosságok tényét ítélte el. A csúrogi emlékhelyet azóta számos alkalommal megrongálták már, amely ellen semmilyen intézkedést sem tett a szerb belügy. Míg a szerbiai parlament az ígéretekkel ellenben a mai napig nem helyezte hatályon kívül a csúrogi, mozsori és zsablyai magyarokat kollektív bűnösként megbélyegző rendeleteket, így azok máig hatályosak.


Mi az, hogy nincsenek jogok, hiszen Pásztor István kormányoz!

Nikolić a Szerbiában élő magyarok széles jogaira a Vajdasági Magyar Szövetség példáját hozta fel, amely párt számos községben képzi már a Szerb Haladó Párt koalíciós partnerét.

Mint mondta a VMSZ kormányon van Vajdaságban, Pásztor István pedig a vajdasági képviselőház elnöke, ez is jól mutatja, hogy a magyarok úgy élnek Szerbiában, mint Marci Hevesen. A VMSZ-nek még arra is megvolt a lehetősége, hogy belépjen a szerb kormányba, de ezzel nem akart élni - mondta a szerb államfő. Szerinte a Délvidéken a dolgok előre haladnak, és az ottani magyarok ugyanolyan - szegényes - életkörülmények között élnek, mint a szerbek. Azt javasolta, hogy aki javítani akar helyzetükön, az hozzon a térségbe több beruházást, fejlessze az üzleti életet. A délvidéki magyarokat arra buzdította, hogy bátran lépjenek be a szerb rendőrség és katonaság soraiba, és hangsúlyozta, hogy a magyarok bármilyen hatóságba integrálódhatnak.

Nikolić kijelentései erősen összecsengenek Pásztor István nyilatkozatával is, aki egyenesen "kártékonynak" nevezte a magyar érdekképviseleti csoport helytállását.

Gaudi erről az MTI-nek telefonon úgy nyilatkozott, hogy Nikolić kijelentései nem helytállóak, a délvidéki magyarok körében az átlagosnál nagyobb a munkanélküliség, a rendészeti szerveknél kemény szűrést alkalmaznak, és az elmúlt tíz évben mintegy 40 ezer magyar "tűnt el", tehát jelentős a népességfogyás.


Délvidéki siker Strasbourgban

A jobbikos országgyűlési képviselő szerint az elmúlt négy napon áttörést értek el abban, hogy tudatosítsák az ET-ben a délvidéki magyarokkal kapcsolatos problémákat.

Különböző képviselőkkel folytatott megbeszéléseken túl hétfőn közmeghallgatást, csütörtökön pedig nemzetközi sajtótájékoztatót tartottak Strasbourgban. Gaudi mellett mindkét rendezvényen részt vett László Bálint, a Magyar Remény Mozgalom vezetője, valamint Rácz Szabó László, a Magyar Polgári Szövetség elnöke. A közmeghallgatáson ott volt még Bozóki Antal, a délvidéki magyarok jogvédelmével foglalkozó Árgus Egyesület elnöke, a sajtótájékoztatón pedig Kiss Ervin, a Jobbik délvidéki szervezője.

Gaudi-Nagy Tamás kiemelte, hogy Szerbia kettős mércét alkalmaz: a koszovói szerbeknek területi autonómiát igényel, ugyanakkor megtagadja azt a délvidéki magyaroktól. A jobbikos országgyűlési képviselő arra is kitért az MTI-nek adott nyilatkozatában, hogy Szerbiának nem szabad megengedni az EU-csatlakozást, amíg nem teljesíti a magyar igényeket.

Gaudi közlése szerint a csütörtöki demonstráción összességében mintegy harminc-negyvenen vettek részt. Ő maga - tette hozzá - átadta az ET-székházban Tomislav Nikolićnak a délvidéki magyarok helyzetéről készített négyoldalas szórólapjukat, valamint azt a dokumentumfilmet, amely - mint mondta - a magyarellenes megfélemlítést mutatja be.

MTI nyomán DélHír Portál