Tűrhetetlen a bírósági eljárások elhúzódása és végre legyen minőségi ítélkezés! (Videóval)

Az Országgyűlés 2013. június 14-i ülésén, a büntetőeljárások gyorsítását célzó törvényjavaslat általános vitájában Gaudi-Nagy Tamás az igazságszolgáltatás előtt álló legnagyobb kihívásnak a bírósági eljárások ésszerű időn belüli lezárását és a minőségi döntéshozatalt tartotta.

A javaslat benyújtására közvetlen alapot az a társadalmat felháborító eset adott, amelynek során az időseket kifosztó és megölő ároktői banda néven hírhedtté vált vádlottak büntetőügyében négy év után sem született meg az elsőfokú ítélet, a szakértői intézet másfél évig  készítette a DNS szakvéleményt, ezért ezeket a veszélyes elemeket ki kellett engedni az előzetes letartóztatásból. Nem történhetett volna így, ha a Jobbik igazságügyi költségvetés jelentős megemelésére vonatkozó tavalyi javaslatait megszívlelték volna és nem elutasítják.

A jogvédő képviselő felszólalásában kifejtette, ha az Európai Unió diktátumot fogalmaz meg, annak semmilyen módon nem szabad engedni, ha az nemzeti érdekeinkkel nem egyeztethető össze. Megalázó helyzetbe került hazánk azzal, hogy a bírósági ügyek más bíróságra való áthelyezésének nemzeti ellenzék által is támadott intézményét most az EU nyomására törlik el. Gaudi  üdvözölte, hogy új bírói és ügyész státusok létesülnek a fővárosban, és a Fővárosi Ítélőtábla ügyterhelését két megyével csökkentették. De miért csak most ? - tette fel a jogos kérdést. Fontosnak nevezte, hogy  a házi őrizetben lévők mozgásának ellenőrzése és szökésének megakadályozása érdekében az érintetteket biztonsági jelző felszereléssel látják el. Támogatásáról biztosította a javaslatot, amely régi adóssága volt az eddigi kormányzatoknak, de még nem old meg mindent. Egy átfogó intézkedéscsomagot követelt, megfelelő hozzárendelt pénzforrásokkal, amellyel a jogkereső polgárok ügyeinek elhúzódása és a szakszerűtlen ítélkezés végre meggátolható. Javasolta, hogy a kormány vegye igénybe az Európa Tanács Hatékony Igazságszolgáltatásért Bizottságának segítségét, ahol évek óta színvonalas tudományos munka keretében vizsgálják és segítik a tagállamok igazságszolgáltatási rendszereinek hatékony működését. Ne csak elszenvedői legyünk a hazánkat bíráló szervezeteknek, hanem használjuk ki előnyeit is.