Steiner ismét terrorizálja Gaudit és ismét holokauszt tagadással vádolja - tudósítás az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának június 10-i üléséről: az Auschwitz látogatás költségeit nem téríti az állam

Provokációval és holokauszttagadással vádolta a jobbikos Gaudi-Nagy Tamást a szocialista Steiner Pál az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának hétfői ülésén Budapesten.

A testület az MSZP által kezdeményezett, a nemzetiszocialista vészkorszak történelmének a fiatal generációk körében való minél teljesebb megismertetése, valamint az emlékezetkultúra fontosságának tudatosítása érdekében szükséges egyes intézkedésekről szóló országgyűlési határozati javaslathoz benyújtott módosító indítványt vitatta meg. A Tóbiás József (MSZP), Steiner Pál (MSZP) és Lendvai Ildikó (MSZP) kezdeményezte határozati javaslat arra kérné fel az oktatási minisztert, hogy dolgozzon ki ajánlást, hogy valamennyi közoktatásban tanuló meglátogathassa az Auschwitz-Birkenau haláltábor helyén létrehozott emlékhelyet és múzeumot Lengyelországban.

Az előterjesztők zárószavazás előtti módosító indítványa azt tartalmazta, hogy az iskola a látogatás megszervezéséhez teljes költségtérítésre legyen jogosult.
A vitában Gaudi-Nagy Tamás azt mondta, pártja nem támogatja a módosító indítványt. Mint mondta, "vannak kritikák azzal kapcsolatban, hogy a történelmi emlékhely kialakítása mennyire felel meg a valóságnak. Bizony nem aggálymentes ennek a helynek a kialakítása". Hozzátette: ha ez a kijelentése nem fér bele a véleménynyilvánítási szabadságába, "tegyük le a lantot és menjünk haza."

Az ellenzéki képviselő azt mondta, a költségszempontok és a kritikák miatt nem támogatják a javaslatot. Megjegyezte, hogy a Terror Háza bemutatja azokat a borzalmakat, amelyek ebben az időszakban történtek.

Steiner Pál arról beszélt, egy magánszemély és egy parlamenti frakció is feljelentette a képviselőt azért, amit már korábban is és most, a bizottság ülésén is elmondott. Úgy fogalmazott, előterjesztőként nem akar erre a provokációra válaszolni, és azt kérte a bizottságtól, hogy ne kelljen folyamatosan ezt hallgatnia. Bár Gaudi-Nagy Tamás az mondta, nem akar holokauszttagadást elkövetni, de folyamatosan ezt csinálta - vélekedett.

A fideszes Cser-Palkovics András, az alkotmányügyi bizottság elnöke arra kérte a jobbikos képviselőt, hogy a módosító indítványról folyjon a vita. Hozzátette, hivatalosan nincs tudomása semmilyen eljárásról.

Rubovszky György (KDNP) közölte, nem támogatják a módosító indítványt, mert korábban arra a kompromisszumra jutottak, a Nemzeti alaptantervbe ajánlott utazásként kerül be az auschwitzi emlékhely felkeresése, és hogy nem kérnek hozzá semmilyen költségvetési támogatást.

Steiner Pál erre válaszolva elmondta, anyagi szempontokra hivatkozni nem elegáns, főleg, hogy recski munkatábor meglátogatása esetén részleges, a Terror Háza esetében meg teljes finanszírozást biztosítanak.

Az alkotmányügyi bizottság végül elvetette a módosító indítványt.

Előzmények

Gaudi-Nagy Tamás a javaslat parlamenti általános vitájakor, május végén is arról beszélt, nagyon sok kritika merült fel azzal kapcsolatban, hogy az auschwitzi emlékhely kialakítása megfelel-e a valós történelmi tényeknek. Erre reagálva Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője közleményben közölte, senkinek nincs joga megkérdőjeleznie a holokauszt tényét, milliók szenvedését és halálát. A szocialista Steiner Pál és Nyakó István a legfőbb ügyész eljárását kérte, míg a DK-s Molnár Csaba jelezte, feljelentik a jobbikos képviselőt.

www.metropol.hu