Súlyos aránytalanságok a 2014. évi központi költségvetésben

Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről szóló általános vitájában (T/12415) Gaudi-Nagy Tamás bevezetőjében jelezte a költségvetés számos eleme nem a nemzet felemelkedését szolgálja, pedig - ahogy arra a néhány perccel  korábban a vitában felszólalt EP képviselő, Morvai Krisztina is utalt rá  - ez az a szempont, amely a költségvetést át kell hassa.

Gaudi-Nagy saját felszólalása ideje alatt a Hit Gyülekezete érdekeltségébe tartozó hetilapot olvasgató Lendvai Ildikót is megszólította: "Számoljon el azzal, hogy mit csináltak nyolc évig! Előtte '90-ig! Miért adósították el a hazánkat? Miért élték fel a jövőnket, és miért hozták kényszerhelyzetbe a magyar gazdaságot, és miért szolgáltatták ki az elvtársaikkal, miért adták el a nemzeti vagyont."

A folytatásban Gaudi arról beszélt, hogy a költségvetésben vannak olyan tételek, amelyeknek jobb helye lenne. Példaként említette azt, hogy a volt köztársasági elnökök fejenként 75 millió forinttal jótékonykodhatnak, ami egy rossz döntés. "Ne engedje meg egy ország ezt! Göncz Árpád ne adományozgasson a mi adófizető pénzünkből senkinek! Ne adományozzunk az Élet menetének, az Élet Menete Alapítványnak ne adjunk 50 millió forintot! Ne adjunk 200 millió forintot a Holokauszt Dokumentációs Központnak, és ne hozzunk létre 6,2 milliárd forintból egy új holokauszt emlékközpontot!"

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára Gaudi-Nagy Tamás felszólalására reagálva kifejtette, hogy emberi kötelezettség emlékezni a holokauszt áldozataira, és nem helyénvaló megkérdőjelezni az ezt szolgáló költségvetési forrásokat.

Lendvai Ildikó (MSZP) felszólalásában megköszönte az államtitkár szavait, felszólalása végén pedig "tisztelt kollégáknak" nevezte a vele szemben ülő kormánypárti képviselőket.

Szilágyi György a legnagyobb nemzeti sorstragédiánkkal, a Trianonnal kapcsolatos költségvetési sort kereste. Rétvári a jobbikos honatyának adott kitérő válaszában arról beszélt, hogy számos helyen találkozhatunk országszerte Trianon emlékművel.

Gaudi újabb felszólalásában az arányok helyreállításáról beszélt. Mint mondta, miközben október 23-án megkoszorúzta Mansfeld Péter sírját, méltatlan állapotokat tapasztalt a 301-es parcellában.

Részlet Magyarország 2014.évi központi költségvetéséről szóló általános vitájából: