Rogán elhatárolódik, a Mazsihisz pedig ,,intézkedést vár" a házelnöktől Gaudi-Nagy Tamás kijelentése miatt

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Kövér László házelnöktől kért intézkedést Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő csütörtökön a Parlamentben a holokausztról tett kijelentése miatt.

Mint a Mazsihisz csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte: az egyik parlamenti tudósító mikroblogja szerint egy csütörtöki parlamenti vitában a jobbikos képviselő úgy fogalmazott: "az auschwitzi emlékhely kialakítása kapcsán sok kritika elhangzott már, hogy vajon az ott bemutatott események teljes mértékben összhangban vannak-e a történelmi tényekkel". Ekkor a levezető elnök a jobbikos Balczó Zoltán volt, és "sem tőle, sem a többi képviselő részéről sem érkezett semmiféle reakció" - írták.

"A képviselő ezen felszólalásával az újkori antiszemitizmus fegyverét a holokauszt relativizálását valósította meg" - hangsúlyozta a zsidó szövetség, hozzátéve, hogy "a képviselő nyíltan nem tagadta ugyan a holokauszt tényét, de alantas módon célzott arra, hogy a több millió áldozat kivégzésének színhelyén kialakított emlékhelyek nem a valóságot tükrözik.

A Mazsihisz szerint a jobbikos képviselő "felszólalásával meggyalázta az ott elpusztított több mint 400 ezer magyar honfitársunk emlékét". 

A Mazsihisz közleményében a demokratikusan gondolkodó parlamenti képviselőket arra szólította fel, hogy utasítsák vissza Gaudi-Nagy Tamás szavait, Kövér László házelnököt, pedig arra: "tegye meg a szükséges jogi lépéseket a magyar parlament tekintélyének helyreállítása érdekében".

A 20. századi diktatúrák megismertetéséről szóló határozati javaslatok általános vitája során Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik Országgyűlési képviselője támogatásáról biztosította a Terror Házára és a recski munkatáborra vonatkozó javaslatokat.

Arra az MSZP-s előterjesztésre viszont, amelyiknek az a célja, hogy minden fiatal eljuthasson az auschwitzi emlékhelyre, azt mondta, nagyon sok kritika merült fel azzal kapcsolatban, hogy az ottani emlékhely kialakítása megfelel-e a valós történelmi tényeknek. Hozzátette: azokat az aggályokat is osztja, hogy szükséges-e ekkora kiadásokba kényszeríteni az oktatási intézményeket.

Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője Gaudi-Nagy Tamás szavaira reagálva közleményt adott ki. Ebben a leghatározottabban elítélt minden olyan kétértelmű kijelentést, mint amilyen csütörtökön elhangzott a Parlamentben Gaudi-Nagy Tamás felszólalásában. "Senkinek nincs joga megkérdőjeleznie a holokauszt tényét, milliók szenvedését és halálát" - tette hozzá.
mti