A rablópriva​tizáció során zabrált vagyon visszaszerzését kizáró újabb fideszes trükk ellen tiltakoztunk a Házban

A hétfői országgyűlési ülésnapon élesen elleneztük a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot (T/6970.) , mert az lehetővé tenné a szerződés érvénytelenségének bírósági megállapítását a szerződés eredeti állapotának helyreállítására vonatkozó kötelezettség nélkül. A javaslat az ügyészség számára is alkalmazhatónak rendeli ezt a szabályt.


Ezzel az eszközzel menekülhet meg például a cukoripari privatizációról nemrégiben elfogadott országgyűlési határozati javaslatban előírt feladata elől a legfőbb ügyész és következmények nélküli látványpereket indíthasson az elrabolt sokmilliárdos nemzeti vagyon visszaszerzése nélkül. Ugyanis a törvénytelen és tragikus nemzetgazdasági hatású cukoripari privatizációt (12 gyárból 1 maradt, de az sem magyar kézben) elítélő határozatban jobbikos javaslatra felkértük a Legfőbb Ügyészt, vizsgálja meg, történt-e bűncselekmény a privatizáció során, illetve a kormány tegye meg szerződésszegés esetén a nemzetgazdaság érdekeit szolgáló jogi lépéseket - beleértve az eredeti állapot visszaállítását célzó érvénytelenségi perek kezdeményezését. A javaslat támogatásával intézményes jogszabályi menekülőutat biztosítanánk az ügyészség számára az elől, hogy ezt a kötelezettségét teljesítse, így természetesen nem tudtuk támogatni a Fidesz legújabb rablóprivatizáció káros hatásait elfedő trükkjét.

Handó Tünde a kormánytöbbség jóvoltából Országos Bírósági Hivatal vezetőjévé választott bírósági vezető írásbeli véleményében a bírói gyakorlatra tekintettel feleslegesnek nevezte a Papcsák Ferenc és Vass Imre fideszes   képviselők által beterjesztett javaslatot.