Mérföldkőnek számító gárdista győzelem: kártérítés jár a 2009. július 4-én a Bajtársiasság napján meghurcoltaknak

A Fővárosi Törvényszék 2013. július 24-én meghozott elsőfokú, nem jogerős ítéletével nagyobb részt helyt adott a - Gaudi-Nagy Tamás és Józsa Edina ügyvédek által képviselt - Kormány Sándor és kilenc gárdistatársa keresetének és megállapította, hogy a rendőrség megsértette személyes szabadságukat, gyülekezési jogukat és testi épséghez fűződő személyiségi jogukat azzal, hogy 2009. július 4-én az Erzsébet téren a Magyar Gárda bírósági feloszlatása ellen és a politikai foglyok szabadon bocsátása érdekében szervezett békés tüntetésen őket elfogták, többüket brutálisan bántalmazták, gázsprével lefújták, megbilincselték és hosszú órákon át különböző rendőri fogdákban fogva tartották. A bíróság kötelezte a Budapesti Rendőr-főkapitányságot és egy-egy felperes tekintetében a Nógrád Megyei, illetve Győr-Moson-Sopron Megyei  Rendőr-főkapitányságot, hogy kérjenek bocsánatot levélben a jogsértettektől és fizessenek nekik nem vagyoni kártérítésként fejenként átlagosan négyszázezer forintot és kamatait. Ez már az ötödik ilyen gárdisták számára kedvező elsőfokú ítélet.
 
A tárgyalásról készült tudósítás és interjú Gaudi-Nagy Tamással és Kormány Sándorral itt tekinthető meg:

Folytatás:

Mivel az ítéletben megállapított kártérítések mértéke nem arányos az elszenvedett jogsérelmekkel , ezért a felperesek a hasonló ügyek kapcsán kialakult irányadó bírói gyakorlat szerinti magasabb összegszerűség érdekében fellebbezést terjesztenek elő. A Bajnai-kormány időszakának legnagyobb méretű politikai szabadságjogi jogsértése során negatív rendészettörténeti csúcsot beállítva 216 embert állítottak elő (köztük Vona Gábor Jobbik elnököt is) és sokukkal szemben szabálysértési eljárást folytattak le, többeket megbírságoltak.

Az eset kiemelt ügyként szerepel az Országgyűlés Emberi Jogi Bizottsága által 2010-ben elfogadott, a 2002-2010 közötti időszak jogsértéseit elítélő jelentésében is. A Legfelsőbb Bíróság 2011-ben - a Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd és országgyűlési képviselő által képviselt Kiss Róbert volt gárda főkapitány keresete alapján - felülvizsgálati ítéletében jogellenesnek nyilvánította a tüntetés feloszlatását. Ennek folyománya az, hogy a tüntetés helyszínén foganatosított minden, oszlatás kikényszerítésére irányuló rendőri intézkedés jogellenesnek minősül és meghurcoltakat kártérítésre jogosítja. Az ítélet mérföldkő és jelentős előrelépést hozhat a Belügyminisztériumnál nemrég kezdeményezett peren kívüli jóvátételt célzó tárgyalásokban is, mivel a 2006 őszi rendőrterror áldozataihoz hasonlóan ebben az esetben is indokolt és elvárható, hogy az állam ne kényszerítse perre a Gyurcsány-Bajnai kormányok jogsértettjeit, hanem peren kívül adja meg a jog szerint járó kártérítést a jogsértetteknek. Ezt a jog által megkívánt követelményt nem írhatja felül semmilyen politikai megfontolás.