Mégis kifizette székházzal a cigány szavazatokat a Fidesz

Csütörtökön az Országgyűlés utolsó nyári ülésnapján a Jobbik tiltakozása ellenére mégis elfogadta azt a törvényt, amellyel a Fidesz-KDNP-s kormánytöbbség Alaptörvényt sértő módon a Farkas Flórián vezette Lungo Dromnak adott ingyen egy '50-es években államosított, korábban óvodaként használt, több százmilliós értékű budapesti ingatlant.

A Fidesz cigányszavazatait a 2010-es választásokon besöprő szatellit szervezet "kifizetését" 12 állami ingatlan, egyházak részére történő visszaadásának csomagjába csempészték bele. Még érdemi indokot sem adtak, csak annyit, hogy ez "mindenképpen indokolt".

A múlt héten Gaudi-Nagy Tamás és Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselők lefülelték ezt a sunyi szándékot az Emberi jogi bizottság ülésén és szerdán sajtótájékoztatót tartottak. A nemzeti radikális képviselők által kirobbantott cigány székház botrány hatására a KDNP-s Lukács Tamás vezette Emberi jogi bizottság kormánypárti többséggel elfogadott - amúgy házszabályellenes és állami vagyonra vonatkozó szabályokat durván sértő - székházmutyis módosító javaslatát még a "nemzeti együttműködés" szavazógépei is leszavazták múlt pénteken.

Miután ezt a botrányos székház adományt a 2012. évi költségvetési törvény módosításába nem sikerült becsempészni, ezért négy fideszes képviselő önálló törvényjavaslatot nyújtott be az "adomány" legalizálása érdekében.

Hétfőn a Jobbik kapcsolódó módosító javaslattal élt a székház juttatás megakadályozása érdekében és a részletes vitában minden érvet felvonultattak a radikális képviselők a diszkriminatív és nemzeti vagyon megcsapoló akció ellen.

Záróvita kizárásával akarták a szavaztatást, de Gaudi-Nagy Tamás ügyrendi felszólalásában azt kérte, hogy vegyék le ezt az egyszer már megbukott javaslatot, amely sérti az Alaptörvény 38. § (4) bekezdését, amely szerint állami vagyont elidegeníteni csak átlátható szervezetnek lehet, a Lungo Drom pedig nem ilyen.

itt található az ügyrendi felszólalás:

itt pedig a 2012-es költségvetési törvény záróvitájában ehhez kapcsolódóan kifejtett Gaudi-Nagy felszólalás:

Egyébként a Jobbik az egyházi ingatlanok visszaadásával egyetért. A fideszes levezető elnök a kérésnek nem adott helyt, így egycsapásra a Lungo Dromé lett az értékes ingatlan. Mi folyik itt ? Hol a határ ? Ki lesz a következő ? Mi kell még ahhoz, hogy végre emberközpontú rend legyen a hazánkban: elszámoltatás, nemzeti vagyon elherdálása helyett annak visszaszerzése és a nemzet felemelése. A történet azonban itt még biztosan nem ér véget: az alapvető jogok biztosához fordul a Jobbik a törvény alkotmánybírósági megtámadása érdekében.

Gaudi-Nagy Tamás országgyűlési képviselő, Jobbik frakció