A lenyúlt MSZMP és KISZ vagyon miatti elszámoltatást követelt Gaudi a legfőbb ügyésztől

2013. március 25-én, Gaudi-Nagy Tamás azonnali kérdést intézett a legfőbb ügyészhez, melyre a Polt Pétert helyettesítő legfőbb ügyész helyettes, Varga Zs. András válaszolt. Gaudi felszólalásában rámutatott: a rendszerváltás elmaradását a legjobban az jelzi, hogy a rablóprivatizációért, államadósságért és a szemkilövésekért felelős MSZP mai napig részt vehet a közéletben.

 A Jobbik frakció jogvédő képviselője Márai Sándor közismert idézetével kezdte azonnali kérdését:
"A kommunistáktól meg nehéz lesz megszabadulni, mert senki nem olyan veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem a zsákmányt”
 
Az elmaradt rendszerváltás azzal indult, hogy az MSZP és a DEMISZ törvénytelenül szerezte meg az MSZMP és KISZ közel 900 ingatlanból álló, akkori értéken 13 milliárd forint értékű vagyonát 1989-ben, és mai napig nem tettek eleget a népszavazás által előírt elszámoltatási kötelezettségnek.
 
Varga Zs. András felvázolta az ügyészség által eddig tett, közel sem elégséges lépéseket. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Országgyűlés 1993-ban olyan törvényt alkotott, amelyekkel lezárták a vagyonelszámolást. Hozzátette, ez viszont nem akadálya annak, hogy további konkrét ügyekben eljárások induljanak.

Gaudi nem fogadta el a választ, az 1993-as elszámoltatást jóváhagyó törvény - álláspontja szerint - közjogilag érvénytelennek minősül.  Mindez állapot- bűncselekmény fennállását is jelentheti, ezért kérte a legfőbb ügyész-helyettesét, Varga Zs. Andrást, hogy minden polgári jogi eszköz mellett a büntetőjogi felelősségre vonást is kezdeményezze. A felszólalás végén átadott neki egy 164 melléklettel ellátott, Minda Zoltánnal közösen jegyzett részletes beadványt, amely minden lényeges tényt, bizonyítékot és jogi okfejtést tartalmaz. Egy biztos, a bűn nem maradhat büntetlenül, ennek a bűncselekmény sorozatnak a felelőseit igenis el kell számoltatni, mert kezükhöz vér tapad, Istentől-embertől nem várjanak irgalmat a szemkilövetők és társaik - mondta az igazságtételt követelő honatya.

Varga Zs. András viszontválaszában jelezte, ha megküldik az ügyészségnek az anyagot, ki fogják vizsgálni.
 
Emlékezetes, hogy a Jobbik a közelmúltban szerette volna az Alaptörvény 4. módosításával elfogadott kommunizmust elítélő rendelkezéseket kiegészíteni a törvénytelen vagyonlenyúlás és az MSZP elítélésével, azonban a történelmi lehetőséget a kommunista utódpárt szellemi örökösének elszámoltatására a forradalmi kétharmad elszalasztotta. A Jobbik - többek között - a pártállami vagyon lenyúlásával kapcsolatos elszámoltatásra irányuló kezdeményezéseit a kormánypártok az  MSZP-vel karöltve leszavazták.

Gaudi-Nagy Tamás felszólalása alább megtekinthető: