A leghatékonyabb igazságügyi rendszert kell kialakítani

,,Önöknek Alaptörvény/Alkotmány módosítás sem kellett ahhoz, hogy tömeges jogsértéseket kövessenek el saját kormányzatuk ideje alatt" - kezdte felszólalását Gaudi-Nagy Tamás, majd hozzátette: ,,Azzal egyetértünk, hogy a bírói rendszerben kell egy rendszerváltozás. Ennek olyan alapvető elemei is lennének, mint amelyet jómagam hivatalból az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének jogi bizottsága tagjaként hivatalból tapasztalok a Hatékony igazságszolgáltatásért nevezetű szakbizottságban." Gaudi felszólalásában olyan megdöbbentő tényekre hívta fel a kormánypárti és ellenzéki képviselők figyelmét, mint például a magyar bírák jelenlegi fizetési bérszínvonala, mely a harmadát sem éri el a görög bírák bérezésének.

Gaudi-Nagy-Tamás hangsúlyozta, hogy a kormánynak meg kell állapodnia az elmozdított bírákkal. Arra figyelmeztetett: lehetetlen helyzetbe kerülhetnek azok a bírák, akiknek esetleg elmozdított bírótársaik ügyében kell majd döntést hozniuk. Szerinte az elmozdított bírákra kell bízni, hogy akarják-e visszahelyezésüket.

Staudt Gábor (Jobbik) kifogásolta, hogy sokakat megfosztanak a korkedvezményes nyugdíjtól, más területeken azonban minél előbb nyugdíjba küldené az embereket a kormány. Úgy vélte: erősíteni kell a bíróság kontrollját, de szerinte ez csak a rendszeren belül képzelhető el. A most javasolt módszert erre nem találta megfelelőnek. Bírálta azt is, hogy a bírók visszahelyezése nem érinti a 2012-ben kinevezett bírák jogállását.

Frakciótársa, Gyüre Csaba több más ellenzéki felszólalóval együtt diszkriminatívnak minősítette, hogy a bírók 62 év fölött nem tölthetnek be vezetői megbízatást.

MTI nyomán