Jobbik: minden ellenzéki javaslatot lesöpör a kormánytöbbség

A Jobbik szerint azt a tendenciát lehet megfigyelni, hogy a kormánytöbbség a parlamenti bizottságokban folyamatosan leszavazza az ellenzéki módosító indítványokat, így a párt szerint azok még akkor sem kerülhetnek az Országgyűlés elé, ha a legnagyobb társadalmi igényeket elégítenék ki.

Gyenes Géza, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának jobbikos alelnöke a parlament épületében tartott sajtótájékoztatón kifejtette: pártja egyetért azzal, hogy a közfeladatokat ellátó személyeket a jelenleginél még nagyobb védelem illesse meg.

A Jobbik ugyanakkor ezt a védelmet nem csak a pedagógusokra, hanem az egészségügyben, a szociális ágazatban és gyermekvédelmi ágazatban dolgozókra, illetve a tűzoltókra és a polgárőrökre is kiterjesztené.

A parlament kedden szavazott a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításához benyújtott módosító indítványokról. Az előterjesztés szigorúbban büntetné a tanárokkal szemben elkövetett erőszakos bűncselekményeket.

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Gaudi-Nagy Tamás arról beszélt, a kormánytöbbség ahelyett, hogy hatályon kívül helyezte volna a holokauszttagadás büntethetőségét, mint a "diktatúra egyik önkényuralmi jogszabályát", csupán egy további elemet, a kommunista rendszerek által elkövetett népirtások tagadásának tiltását építette be a Btk.-ba.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának tagja emlékeztetett: a parlament a Bajnai-kormány utolsó parlamenti időszakában fogadta el a Btk. azon módosítását, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő a holokauszttagadás. A jobbikos politikus szerint ez egy, a világban nagyon ritka, a véleménynyilvánítás szabadságát súlyosan csorbító, alkotmányellenes eszköz.

Gaudi-Nagy Tamás egy másik módosító indítványában azt kezdeményezte, hogy a politikai szabadságjogaikat gyakorlókat ne kelljen biztosan letöltendő börtönbüntetésre ítélni. A politikus szerint ugyanis egy "forró fejű tüntető, aki a társát védi meg egy rátámadó rendőrtől, abban a vélelemben, hogy ő jogszerűen cselekszik" társadalmilag kevésbé veszélyes cselekményt követ el, mint azok, akik egy "kis faluban egy intézkedő rendőrjárőrre szamurájkarddal és botokkal" támadnak.

barikad.hu