Jászberényi cigányok - hogyan tovább? (videóval)

2011. decemberében és 2012 tavaszán Morvai Krisztina a Jobbik EP képviselője állampolgári megkeresés nyomán személyesen látogatott el Jászberénybe, ahol elképesztő állapotokkal találkozott a Munkás utcában és a törvényesség kikényszerítése érdekében fellépett, az erről készült film itt nézhető meg.

Bő egy évvel később, 2013. februárjában Gaudi-Nagy Tamás tájékozódott a helyszínen, a Munkás utcai cigánytelep elbontása után erről (is) készült az alábbi videó összeállítás. Mi történt az ott lakókkal, hogy fogadták a változást a helyiek és mi lehet a megoldás ? - erre kerestük a választ.

A cigány-magyar együttélés megoldását keresve kijelenthető: jelenleg zsákutcás helyzetban vagyunk. Az elmúlt több mint 22 évben a politikai elit nagykoalícióban ölte a pénzt különböző cigány felzárkóztatási programokba, melyek eredménye - leszámítva, hogy néhány politikus és cigány vezető nagyon jól járt - gyakorlatilag a semmivel egyenlő. A megoldás a törvényes eszközökkel a rend útjára terelés, kényszerítés, az együttműködőknek, beilleszkedőknek esélyt adni az emberhez méltó élethez az érpataki modell alapján. Ám mint a példa is mutatja, a cigányoknak különböző támogatások címén adott pénzek a korrupció melegágyát jelenthetik, a politikusok többsége pedig nem érdekelt a radikális változásban. A Jobbik  kész megnyugtatóan rendezni a cigány-magyar együttélés problémás területeit, ez eddig sem pénz, hanem politikai elhatározás kérdése volt.