"Ha Spanyolországban úgy döntenek, akkor száll fel a svédektől lízingelt magyar repülő" (videó)

2014. február 4-én a Szlovénia légterének védelméről szóló megállapodás (T/13575) általános vitája rendkívül parázs volt. Gaudi-Nagy Tamás és Hende Csaba között komoly nézeteltérések alakultak ki hazánk honvédelmi szerepével kapcsolatban.

A Magyarország és Szlovénia közötti repülő és légvédelmi szakterületeken történő katonai együttműködés felújítása kapcsán Lenhardt Balázs független képviselő kezdte a vitát, aki föltette a költői kérdést: "Ennyire jól áll hazánk, hogy ennyi energiánk, kapacitásunk és haderőnk van a szomszédos államok megvédésére?" Majd hozzátette, a szűkös honvédelmi költségvetésből jó lenne, ha inkább a belső haderő kiképzésére tudnánk többet és megbízhatóan költeni.

Hende Csaba honvédelmi miniszter rezzenéstelen arccal volt képes erre azt válaszolni, hogy "a magyar honvédség olyan képességgel rendelkezik, hogy a honi légtér védelméért viselt teljes felelősség mellett felelősséget tud vállalni egy szomszédos, szövetséges, baráti ország légterének védelméért is". Hozzátette, érdemi többletköltséggel nem fog járni Magyarország számára a szlovén légtér védelme. Lenhardt viszontválaszában kijelentette Hende személyes élményeinek meghallgatása után, hogy "mennyivel szebb volna, ha a magyar honvédség felszabadító alakulataival vonulna be Lendvára".

Gaudi-Nagy Tamás felszólalásában leszögezte, elfogadhatatlannak tartja azt a szemléletet, amit a honvédelmi miniszter képvisel. Mint fogalmazott, Magyarországnak a nemzetegyesítés folyamatát kellene megvalósítania, és nem ezzel a megállapodással nyugtatgatni az elszakított szlovéniai magyarokat. Rámutatott, sajnos kézzelfogható diszkriminációs elemek kezdtek feltűnni a muravidéki magyarokat érintően.

A radikális honatya felszólalása további részében kérte a honvédelmi minisztert, hogy cáfolja meg azon értesülését, miszerint Magyarország nem rendelkezik üzemképes, engedélyekkel bíró harci helikopterekkel. Pedig nekünk készülnünk kellene arra, tette hozzá, hogy bármelyik szomszédunk az elszakított magyarok életére tör, és akkor a magyar honvédségnek a NATO segítségével válaszcsapásokat lehet szükséges mérnie.

Hende ezután szakszerűtlenséggel, primitív és dilettáns értékeléssel illette, de válaszokat nem adott egyetlen konkrét kérdésre sem. Gaudi ezért újra feltette kérdéseit, mire Hende mindössze a harci helikopter fogalmi magyarázatába kötött bele, és hallgatott tovább a kényes kérdésekről. A jogvédő honatya újra szót kért, hogy válaszra bírja Hendét, aki elmondta, "nem tudjuk számszerűsíteni, hogy a Spanyolországban székelő NATO légvédelmi parancsnokság hányszor fogja elrendelni azt, hogy a magyar harci repülők repüljenek be Szlovénia légterébe". Majd hozzátette, "a svéd partnerünktől elegendő repült órát bérelünk, így ennek az óraszámnak a bővítésére nincsen szükség". Végül elmondta, a szárazföldi csapatok esetleges légi támogatását a Gripenekkel szeretnék ellátni, a harci helikopterek helyett.  

Egyszer csak bekapcsolódott Csóti György (Fidesz) is néhány szó erejéig, aki hallgatásra intette Gaudit és Lenhardtot, mondván, felszólalásaikkal "súlyosan sértik a magyar nemzeti érdekeket". Gaudi nem hagyta annyiban, és figyelmeztette Csótit, hogy "gyáva népnek nincs hazája", és hozzátette, a történelem azt igazolta, hogy paradigmaváltásra van szükség, így nem mehet tovább. Hende válaszára elmondta, hogy bár csak tartalékos katona, de nem gondolja azt, hogy harci helikopterek nélkül egy hadsereg el tud lenni. Majd rámutatott a Hende válaszából kiderült döbbenetes állapotokra: ha Spanyolországban úgy döntenek, akkor száll fel a svédektől lízingelt magyar repülő...

Németh Zsolt (Jobbik) felszólalásában feltétel nélkül támogatta a törvényjavaslatot, mely után Gaudi még kegyelemdöfésként szembesítette Hendét az egy évvel ezelőtti nyilvános nyilatkozatával, amely szerint szükség van harci helikopterekre. A honvédelmi miniszter viszont válaszul csak személyeskedett és fölényeskedett egy kicsit.

A még számos szakmai és nem szakmai érdekességet is tartalmazó vita teljes egésze megtekinthető alább:A témával egyébként Bokor Imre is foglalkozik a Nemzeti Internetfigyelő oldalon, ahol bemutatja a miniszter tudálékosságának visszásságait is. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis életét bemutató oldal pedig, amelynek szakmaiságát nem igazán lehet kétségbe vonni, rámutat az egész ügy lényegére: "Hende Csaba honvédelmi miniszter sok semmitmondó válasz mellett végre beismerte, hogy a magyar harci helikopteres képességet nem mentették meg - minden eddigi ígéretük ellenére". Az oldal kiemeli Gaudi-Nagy Tamás felszólalásainak azon részletét is, amikor felhívta a figyelmét a miniszter egy korábbi, a jelenlegivel ellentmondó nyilatkozatára is. Az lhsn.hu megjegyzi: "Míg az elmúlt időszakban a problémákat kommunikációs vonalon próbálta leplezni a Honvédelmi Minisztérium, addig mára oda jutottunk, hogy a tárca szakemberei több témában is ellentmondó nyilatkozatokat adnak ki, vagy leginkább nem nyilatkoznak, a honvédelmi miniszter szakmaiatlan és össze - vissza válaszokat ad, közben nem történik semmi még a háttérben sem".