Gaudi a példaértékű gagauz területi autonómiáról kérdezte a moldáv elnököt

Az Európa Tanács 2012. őszi közgyűlésének szerdai napján Gaudi-Nagy Tamás a Moldovai Köztársaság elnökét, Nicolae Timoftit kérdezte a 150 ezer türk eredetű, keresztény gagauz 1994 óta alkotmányos szinten védett és erős intézményekkel működő területi autonómiájáról.

Kérdésében európai szinten követendő és véres konfliktusok megelőzésére alkalmas, nemzetközi jogi szinten is alkalmazandó modellnek nevezte. Az elnök válaszában jelezte, hogy az állami kereteken belül minden lehetőséget megadnak a gagauz közösségnek arra, hogy saját szokásai és szabályai szerint éljenek, ideértve a nyelvhasználatot és nyelvfejlesztést is, amelyre szintén jelentős összegeket fordítanak.

A pikáns az, hogy a Romániához igen közel álló, többségében román identitású közösség által lakott ország hosszú évek óta a gagauz közösség számára figyelemre méltó garanciákkal övezett etnikai alapú területi autonómiát biztosít 4 egymással nem is teljesen összefüggő, többségében gagauzok lakta területen, ahol gagauz nyelv is hivatalos, saját rendőrség működik, választott saját kormányzó, népgyűlés és kvázi saját kormány igen széles jogkörökkel.